Vanaf 1 juli: nieuwe regels voor wegwerpbekers bij evenementen
Komend weekend ga je bij de Zomermarkt in Lichtenvoorde voor je 1e drinkbeker een half muntje betalen. Dat is het gevolg van de nieuwe Europese richtlijn die op 1 juli 2023 ingaat. Hierdoor moet het gebruik van plastic bekers die maar één keer gebruikt worden, afnemen. En het recyclen juist toenemen. Het doel is om in Nederland het eenmalige gebruik van bekers binnen 3 jaar met 90% te verminderen.
De nieuwe regels hebben ook grote gevolgen voor evenementen. De organisaties hiervan worden zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van gebruikte bekers. De Zomermarkt in Lichtenvoorde op 1 en 2 juli is het eerste evenement in onze gemeente dat met de nieuwe richtlijn te maken krijgt. Zij gaan werken met een beker recycle systeem.
Beker recycle systeem, hoe werkt dat op de Zomermarkt?
Eigenlijk heel simpel. Bij het eerste drankje koop je voor een half muntje een plastic beker. Als je een nieuw drankje bestelt, lever je de beker weer in, en betaal je alleen voor het drankje. De ingeleverde bekers worden gerecycled en dus niet als restafval verbrand.
Proef met inzamelen bekers bij Over De Top en kermis Lievelde
Hoeveel festivalbezoekers gooien uit zichzelf hun plastic bekertje in een speciale afvalbak? Om die vraag te beantwoorden, werkten het Over de Top Festival, de horeca en de gemeente Oost Gelre afgelopen pinksterweekend samen in een proef. Een zelfde proef is begin juni gehouden bij de kermis in Lievelde. Bij het Over De Top Festival werd 80 kilo bekers apart opgehaald. Bij de kermis in Lievelde was dat 200 kilo. Omgerekend betekent dit dat 4 van de 10 bekers inderdaad in de inzamelbakken zijn gegooid. Wethouder Arjen Schutten: “We zijn blij met de proef. Gebleken is dat door de speciale afvalbakken meer bekers ingezameld zijn dan zonder die afvalbakken. De organisaties van de evenementen merkten dat het evenemententerrein schoner was dan bij vorige edities. Toch moet het nog beter, want het doel is 90% minder eenmalig gebruik van plastic wegwerpbekers. Daar moeten we samen aan werken. Het beker recycle systeem gaat daar zeker bij helpen.”
Europese richtlijn ‘Single Use Plastic’
Organisatoren van evenementen worden zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van plastic bekers en voedselverpakkingen. Dit staat in de Europese richtlijn ‘Single-Use Plastic’. Deze richtlijn maakt onderscheid tussen open en gesloten evenementen of festivals.
Open festivals of evenementen
Open evenementen zijn vrij toegankelijk. Denk aan carnaval, Koningsdag, een kermis of een braderie zoals de Zomermarkt. Daarvoor geldt vanaf 1 juli een verplichting van terugname van wegwerpbekers en -bestek waar plastic in zit. Elke standhouder met eten of drinken is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Bezoekers betalen statiegeld voor een wegwerpbeker en -bakje als daar plastic inzit.
Gesloten festivals of evenementen
Bij een gesloten evenement gaat het om een afgesloten terrein met toegangscontrole. Het Over de Top Festival is zo’n gesloten evenement. Vanaf 1 januari 2024 moet de organisatie zorgen voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. Alles met plastic erin zal retour moeten voor hergebruik of recycling.