Twijfel over collectes of werving van leden aan de deur?

15 maart 2023
Nieuws

We ontvangen regelmatig vragen over het collecteren of werven van leden aan de deur door stichtingen of verenigingen. Hiervoor is een collectevergunning of wervingsvergunning nodig. Deze moeten de wervende of collecterende personen ook aan de deur kunnen laten zien. Vraag daar dus gerust naar.

Waar vindt u het collecte- en wervingsrooster?

  • Op de site van het Centraal Bureau Fondsenwerving staat het landelijke collecterooster. Hier vindt u de landelijke collectes met vaste collectedata. Denk daarbij aan het KWF, de Hartstichting of het Longfonds. U vindt het collecterooster op www.cbf.nl >> Doneren & collectes >> Collecte- en wervingsrooster.
  • Op diezelfde site staat ook een wervingsrooster. U ziet waar en in welke plaats of wijk in de gemeente Oost Gelre zij leden gaan werven. Ook hiervoor is een vergunning nodig. U vindt het wervingsrooster ook op www.cbf.nl >> Doneren & collectes >> Collecte- en wervingsrooster.
  • Voor andere collectes (bijvoorbeeld van plaatselijke verenigingen) geven we alleen vergunning voor de zogenaamde vrije periodes. Dit zijn de periodes waarin geen landelijke collectes zijn gepland. Dit rooster vindt u op www.oostgelre.nl/collectevergunning.

Vertrouwt u het niet? Bel de politie

Komt er iemand aan uw deur voor een collecte of werving van leden? Vraag gerust naar een kopie van de vergunning. Ook moet de collectant een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien. Kan hij of zij dat niet? Of vindt u de benadering niet prettig of vertrouwt u het niet? Doet u dan de deur dicht. Neem de collectant(en) goed in u op en bel de politie via 0900-88 44.

Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk op www.oostgelre.nl/collectevergunning. Of neem contact op met onze afdeling die gaat over collectevergunningen via (0544) 39 35 35.