Tips voor een klimaatvriendelijke tuin

Het weer in Nederland wordt extremer. Met meer hevige regenbuien en lange periodes van hitte e n droogte. De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor extra problemen, zoals hittestress en wateroverlast. Maar daar kunnen we samen wat aan doen. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding en het (beter) benutten van regenwater.

Overheden doen al veel aan het klimaatbestendig inrichten van de openbare ruimte. Daarmee helpen ze om schade aan de leefomgeving en bebouwing door het veranderde klimaat te verminderen. Maar ook jij, als inwoner, kunt daarbij helpen.

Eigen tuin aanpassen aan klimaatverandering

Ongeveer 70% van het totaal verhard oppervlak in Nederland is van particulieren. Met name in de tuinen is nog veel winst te behalen. Veel maatregelen zijn eenvoudig toe te passen en hebben direct resultaat. Hoe kun je je tuin klimaatbestendig inrichten?

Tips voor een klimaatvriendelijke tuin

 1. Regenwater dat op jouw perceel valt is van jou. Het is kostbaarder dan je denkt. Koppel je regenpijp af en laat het water in (een verlaging in) je tuin lopen. Of leg een (regenwater)vijver aan.
 2. Plaats een regenton en koppel je regenpijp hierop af.
 3. Plaats een wateropvangtank en gebruik het water voor het doorspoelen van je wc of voor de was.
 4. Maak gebruik van of creëer hoogteverschillen.
 5. Vervang zoveel mogelijk tegels door diverse groene en bloeiende planten. Je tuin warmt veel minder snel op en is ’s avonds sneller lekker koel! Kun jij lekker van alle geuren, kleuren en bijen genieten.
 6. Waar je toch verharding wilt gebruiken is verharding met een brede voeg of een doorlatende steen of halfverharding een goede keus.
 7. Verbeter de bodem voor gezonde planten en betere drainage van de tuin. Een goede en gezonde bodem neemt veel meer water op. Bovendien groeien je planten er ook veel beter op. Zorg voor veel organisch materiaal voor een gezond bodemleven!
 8. Plant een of meerdere (grotere) bomen. Die geven meer verkoeling dan een parasol.
 9. Leg een gazon aan.
 10. Plaats hagen als erfafscheiding in plaats van schuttingen. Ook fijn voor vogels en insecten.
 11. Haal naast je huis een paar tegels weg en maak met klimplanten en bloeiers een mooi geveltuintje!
 12. Een sedum- of groendak op een plat of licht schuin dak werkt waterabsorberend en zorgt voor een koele ruimte eronder.

Duur en tijdrovend?

Nee hoor, dat hoeft niet. Doe het in stapjes en laat je adviseren bij je lokale hovenier of groencentrum. En … als jij gaat vergroenen dan werkt dat waarschijnlijk aanstekelijk bij je buren!

Meer informatie

Er is enorm veel informatie te vinden op het internet over klimaatvriendelijke tuinen. En alles wat daarmee samenhangt. Hieronder vind je een aantal handige sites met meer informatie.

www.oostgelre.nl/klimaat-klaor
www.weetvanwater.nl
www.operatiesteenbreek.nl
www.onswater.nl
www.lekkerinjetuin.nl