Terugblik Slag om Grolle

02 november 2022
Nieuws
slag om grolle 2022

Van vrijdag 21 t/m zondag 23 oktober vond in Groenlo de Slag om Grolle plaats. Een historisch re-enactor-evenement waarbij de veldslag uit 1627 wordt nagespeeld. De binnenstad werd omgetoverd tot het decor uit 1627. Veel inwoners en vrijwilligers doen mee om de stad drie dagen lang de uitstraling te geven van de stad tijdens de 80-jarige oorlog met de Spanjaarden. Dit evenement wordt geheel door vrijwilligers georganiseerd. 

De gemeente Oost Gelre werkt samen met de organisatie voor de veiligheid, benodigde vergunningen, verkeersmaatregelen en ontvangst van gasten voor een netwerkbijeenkomst en een congres. Het college van B&W was tijdens de drie dagen in de stad aanwezig, geheel gekleed in stijl. Hiermee ondersteunden zij het evenement en uitten zij hun trots op dit evenement in onze evenementengemeente. En trots zijn we: zo’n 40.000 bezoekers, 1.250 re-enactors en veel vrijwilligers van binnen en buiten de gemeente maakten dit evenement weer onvergetelijk!

Netwerkbijeenkomst 

Vrijdag 21 oktober begroette het college van burgemeester en wethouders, geheel in stijl, 175 gasten van de netwerkbijeenkomst in de Oude Calixtus. Tijdens de bijeenkomst vertelde burgemeester Annette Bronsvoort over het belang van het thema veiligheid. Voor de bezoekers en deelnemers niet zichtbaar, maar achter de schermen staat veiligheid voorop tijdens dit bijzondere en unieke evenement. De voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden Patrick van Domburg (burgemeester van de gemeente IJsselstein) vertelde tijdens de bijeenkomst over de samenwerking tussen de Nederlandse Vestingsteden. Vervolgens nam Marjolein Houwer van de organisatie van de Slag om Grolle de gasten tijdens haar verhaal helemaal mee in de beleving van de Slag om Grolle. Daarna begeleidde zij de groep via de vestingstad naar het slagveld voor een kijkje in de levende geschiedenis.

Congres

Op zaterdag 22 oktober organiseerden we, samen met Liniebreed ondernemen en de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, een congres. Thema van dit congres: Linies en vestingen midden in de maatschappij; cultureel ondernemerschap met als doel het behoud van ons erfgoed. Onze burgemeester opende het congres en vertelde over de geschiedenis van de stad, de slag in 1627 en het project 1627 Door mijn ogen. Dit project is in 2021 uitgerold en was de start om het Europese project de Spaanse weg verder uit te rollen. Samen met Saxion Hogeschool wordt de Europese route verder vormgegeven. 

De samenwerking tussen Saxion Hogeschool en de gemeente werd tijdens het congres bekrachtigd door de ondertekening van de Kennis en innovatie werkplaats door burgemeester Annette Bronsvoort, wethouder Bart Porskamp, Almudena Gonzalez en Michiel Flooren (lectors van Saxion Hogeschool in Deventer). De Kennis en Innovatiewerkplaats met het Saxion loopt tot 2027. Zo is er een langdurige samenwerking met het Saxion en staat Groenlo centraal in verschillende opleidingen binnen het Saxion. 

Juke van Niekerk vervolgde het congres en vertelde over het belang van het behoud van ons erfgoed en wat Liniebreed ondernemen daarin kan betekenen voor forten, linies, vestingsteden en bunkers. Lilian Grootswagers nam de congresganger mee in de mogelijkheden en kansen die er liggen voor de toekomst van de historie.  Europese subsidies voor creatief behoud van erfgoed en herbestemming van mooie gebouwen. 

Tijdens de lunch werd het ochtenddeel door Marjolein Houwer (organisatie Slag om Grolle) met een wervelend verhaal over Slag om Grolle afgesloten. De congresganger konden vervolgens een kijkje nemen op het slagveld, waarna we het congres ’s middags hebben afgesloten bij Brouwersnös.