Stook op een slimme, gezonde en veilige manier

29 november 2023
Nieuws

Stook op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier.

Een schoorsteenbrand, hoofdpijn door het inademen van rook en fijnstof, vergiftiging door koolmonoxide. Dit zijn gevaren die op de loer liggen als u de open haard of de houtkachel aansteekt om uw huis te verwarmen. Stook daarom op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier. 

Veeg uw schoorsteen minimaal 1 keer per jaar 

Brand kan ontstaan als het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met teerachtige aanslag of resten van vogelnesten. Daarom is het belangrijk dat u de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laat schoonmaken door een specialist. Afhankelijk van uw stookgedrag, is het advies een tweede keer de schoorsteen te laten vegen tijdens het stookseizoen.  

Stook veilig en voorkom schoorsteenbrand 

  • Laat uw schoorsteen minimaal 1 x per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger.  

  • Zorg voor voldoende trek in de schoorsteen. 

  • Zorg voor een goede vonkenvanger op uw schoorsteen. 

  • Zet een bak met zand of zout naast het vuur om direct te blussen als het fout gaat. 

  • Stook volgens deZwitserse methode. Kijk voor meer informatie op op de website van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

Word op tijd gewaarschuwd 

Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel of open haard. Zorg dat u een rookmelder heeft hangen in de ruimte waar u stookt en in aangrenzende ruimtes. Weet dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar u stookt en in aangrenzende ruimtes. 

Als het toch misgaat 

Hoort u een opvallend, loeiend geluid vanuit het rookkanaal? Kom dan direct in actie. Doof het vuur met zand of zout, sluit de schoorsteenklep en luchttoevoer. Bel 1-1-2 om de brandweer te waarschuwen en ventileer de ruimte na het doven van het vuur. Hiermee voorkomt u verdere schade. 

Meer informatie over hout stoken? 

Kijk voor meer informatie over hout stoken op onze website