Stemt u ook? Woensdag 22 november: Tweede Kamerverkiezingen

15 november 2023
verkiezingen, Nieuws

Volgende week, woensdag 22 november, zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. U kunt stemmen van 7.30 tot 21.00 uur. Dat kan in alle stembureaus in onze gemeente. Alle informatie over de verkiezingen leest u ook op deze pagina's

Wat heeft u nodig om te stemmen? 

  • Uw stempas: deze heeft u al thuis ontvangen
  • Uw identiteitsbewijs: dat kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn. Dit identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn.

Vervangende stempas aanvragen  

Stempas kwijt of beschadigd? Vraag een nieuwe stempas bij ons aan. Dit kan digitaal tot uiterlijk vrijdag 17 november. Of aan de balie van het gemeentehuis tot dinsdag 21 november 12.00 uur. Maak hiervoor een afspraak. Dat kan door te bellen naar (0544) 39 35 35. 

Wilt u in een andere gemeente stemmen? 

Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Dit kan digitaal tot uiterlijk vrijdag 17 november via deze pagina. Of aan de balie van het gemeentehuis tot dinsdag 21 november 12.00 uur. Maak hiervoor wel een afspraak. 

Iemand anders voor u laten stemmen 

Kunt u niet zelf naar het stemlokaal? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of op vakantie? Dan kan iemand anders voor u stemmen. Dat kan op 2 manieren: 

  1. Via een onderhandse volmacht: vul de achterkant van uw stempas in. Geef uw stempas mee aan de persoon die voor u gaat stemmen. Geef ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een foto zijn op een mobiele telefoon of tablet. Zorg dat de foto goed leesbaar is. 

  2. Via een schriftelijke volmacht: vul hiervoor het formulier in op deze pagina. U en de persoon die voor u gaat stemmen, vullen het formulier in. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november bij ons binnen zijn.  

Slechtziend en stemmen 

Bent u slechtziend? Dan kunt u stemmen met een stemmal (met soundbox). Dat kan op het stembureau in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De soundbox leest voor welke partijen en kandidaten op de lijst staan. De stemmal helpt u bij het vinden van de juiste partij en de juiste kandidaat. U kunt de stemmal met soundbox ook gebruiken als u bijvoorbeeld dyslexie heeft of moeite heeft met lezen. Op deze pagina van de Rijksoverheid kunt u een filmpje bekijken en beluisteren over de stemmal.  

Kandidatenlijsten in braille 

De kandidatenlijst is ook beschikbaar in braille. Wilt u deze vooraf lezen? Maak dan een afspraak met de afdeling Burgerzaken via (0544) 39 35 77. De lijst ligt op 22 november op het stembureau in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. 

Vervoer naar het stembureau 

Wilt u graag stemmen in een bepaald stembureau, maar heeft u geen vervoer? Belt u dan met ouderenconsulent Matthijs Groot Nibbelink. Zijn telefoonnummer is (06) 534 046 25. Dit kan tot vrijdag 17 november. 

Tellen op lijstniveau op 22 november 

De stembureaus sluiten woensdagavond 22 november om 21.00 uur. De stembureauleden starten dan met het tellen van de stemmen. Dat gebeurt op ieder stembureau. Deze tellingen zijn openbaar; u mag hier dus bij zijn. De stembureaus tellen alleen de stemmen op lijstniveau. Dat wil zeggen dat zij de stembiljetten per partij sorteren en tellen, maar niet per kandidaat. Er is die avond een voorlopige uitslag op lijstniveau bekend. Die vindt u op www.oostgelre.nl en op onze sociale media.

Centrale telling op lijst- en kandidaatsniveau op 23 november  

Het gemeentelijk stembureau telt op donderdag 23 november in een openbare zitting alle stembiljetten van alle stembureaus. Deze telling is op lijst- en kandidaatsniveau. Het tellen begint om 8.30 uur in de Zandschoppe, Varsseveldseweg 62a in Lichtenvoorde. Ook deze zitting en telling zijn openbaar; u mag hierbij dus aanwezig zijn. Na afloop ligt er een verkiezingsuitslag die wij op de website publiceren. 

Afdeling Burgerzaken gesloten op 23 november

Donderdag 23 november gaan we in de Zandschoppe in Lichtenvoorde de stemmen centraal tellen. Veel van de ambtenaren helpen hierbij. Daarom zijn zij die dag minder goed of niet bereikbaar.

De afdeling Burgerzaken is die dag gesloten voor publiek. Alleen voor een aangifte van geboorte, overlijden en erkenningen kunt u terecht van 16.00 uur tot 17.00 uur. Ook spoedaanvragen indienen of spoeddocumenten ophalen is niet mogelijk.

Komt u naar het stembureau op het gemeentehuis?

De vaccinatielocatie van de GGD naast het gemeentehuis is weer in gebruik. Het is dan ook erg druk rondom het gemeentehuis met parkeren. Kom daarom, als het mogelijk is, op de fiets of lopend naar het stembureau in het gemeentehuis.

Meer informatie? 

Voor meer informatie over de verkiezingen kijkt u op onze website of op de website van Elke Stem Telt