Start beweegprogramma ‘Krachtig ouder worden’

03 juli 2024
Nieuws

We gaan starten met een nieuw beweegprogramma voor oudere inwoners: ‘Krachtig ouder worden’. Heeft u een ondersteuningsvraag? Dan komt u hier mogelijk voor in aanmerking. Uit onderzoek blijkt dat ouderen door mee te doen aan dit programma langer zelfstandig kunnen blijven wonen en langer kunnen blijven meedoen in de samenleving.

Het programma ondersteunt mensen die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse (huishoudelijke) taken. Het is gericht op het herstellen van het spiervermogen dat iedereen nodig heeft voor het uitvoeren van fysieke taken en om snel te kunnen reageren als u uit balans raakt. Het beweegprogramma bestaat uit groepsbijeenkomsten onder leiding van een fysiotherapeut. Door het bewegen en trainen worden bepaalde spieren versterkt. Deelnemers voelen zich fitter, hebben meer energie en zijn langer zelfredzaam. 

Positieve ervaringen bij deelnemers

Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers: “We zien positieve ervaringen bij deelnemers van dit programma. Ze kunnen bijvoorbeeld weer zelfstandig de trap op, blijven oppassen op de kleinkinderen, vrijwilligerswerk doen of weer zelf met de fiets op pad. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van een partner, mantelzorger, (klein)kind(eren) of een zorgmedewerker. Doordat ouderen samen in een groep trainen, voelen zij zich ook minder eenzaam. We vinden dit programma een hele mooie aanvulling om onze inwoners daadwerkelijk krachtig ouder te laten worden. We werken hiervoor samen met lokale fysiotherapiepraktijken.”

Meer informatie

Het programma duurt 14 weken. Het bestaat uit 2 x per week in kleine groepjes van 6 – 8 personen samen trainen aan spierbehoud en balans. Hierna is er een vervolgtraject mogelijk van minimaal één jaar, om het opgedane spiervermogen te behouden. Heeft u een ondersteuningsvraag of heeft u vragen over ‘Krachtig ouder worden’? Neem dan contact op met het Sociaal Team, via (0544) 39 36 16 of sociaalteam@oostgelre.nl.