Stan: burgerhulpverlening bij hartstilstand

Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen 6 minuten acute hulp wordt verleend. Een ambulance kan niet altijd binnen deze cruciale minuten arriveren. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot.

Eén landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie

Logo hartslagnu

HartveiligWonen en HartslagNu, de twee alarmeringssystemen voor reanimatie- en AED-hulpverlening in Nederland, hebben de handen ineen geslagen. Zij zijn samen verder gegaan onder de naam HartslagNu. De alarmering van burgerhulpverleners die in de buurt zijn van een melding van een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd, verloopt automatisch via de meldkamer ambulancezorg.
De burgerhulp wordt ingezet via de alarmeringsapplicatie van Stan. Door de samenvoeging naar één systeem is de naam HartveiligWonen komen te vervallen, dit om verwarring te voorkomen.

 

Oost Gelre is Hartveilig

Om hiervoor in aanmerking te komen is in de gemeente een netwerk van Automatische Externe Defibrillatoren gerealiseerd, de zgn. AED’s. De AED is een apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen. Een AED kan  deel uitmaken van het netwerk als deze 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. Ook moeten er binnen een straal van 750 meter voldoende bedrijfshulpverleners geregistreerd staan om  bij een calamiteit opgeroepen te kunnen worden. Zo zorgen we binnen Oost Gelre voor verbetering van  de acute hulpverlening
Het criterium van 750 meter heeft wel als nadeel dat er in het buitengebied van gemeentewege geen AED’s zijn geplaatst.

Hoe werkt het?

Logo Stan

Bij een hartstilstand krijgen beschikbare burgerhulpverleners in een straal van 750 meter rondom de calamiteit bericht. Hoeveel burgerhulpverleners een oproep krijgen, is afhankelijk van de beschikbaarheid die zij hebben opgegeven. Gealarmeerde burgerhulpverleners worden gevraagd te reageren op de oproep. Zo is bekend hoeveel personen naar de calamiteit komen. Zijn er meer dan vijf burgerhulpverleners die naar het slachtoffer gaan? Dan ontvangt de zesde persoon die zich meldt automatisch een bericht dat zijn/haar inzet niet meer nodig is. Zo voorkomen we dat er teveel mensen ter plaatse gaan. De gealarmeerde hulpverleners krijgen via een app of een sms op hun telefoon óf de exacte locatie van de calamiteit óf de locatie van de AED door, inclusief routebeschrijving.

Burgerhulpverleners en AED’s gezocht

Logo AEDBurgerhulpverleners blijven altijd nodig. Iedereen die woont en/of werkt in Oost Gelre kan zich hiervoor opgeven. We zijn ook op zoek naar AED’s die door organisaties, verenigingen, instellingen of particulieren beschikbaar worden gesteld. Deze AED’s kunnen dan bij een calamiteit ingezet worden. Meld je aan als burgerhulpverlener of AED-beheerder via www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening.

 

 

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Gert ter Maat van de gemeente Oost Gelre:
E-mail: g.termaat@oostgelre.nl
Telefoon: (0544) 39 35 62