Resultaten verkeersonderzoek omgeving N18-Zieuwentseweg/Richterslaan bekend

06 december 2023
Nieuws

De kruising N18/Zieuwentseweg bij Lichtenvoorde na oplevering.

In het voorjaar van 2023 is de eerdere kruising N18-Zieuwentseweg afgesloten. Motorvoertuigen van en naar Lichtenvoorde en Zieuwent rijden nu over het kruispunt N18-Zieuwentseweg/Richterslaan. In september/oktober 2023 zijn 3 weken lang, in verschillende straten in Lichtenvoorde en Harreveld, de motorvoertuigen geteld. 

Tellingen 2023 vergeleken met tellingen 2020 


Ook in 2020 hebben we op verschillende wegen geteld. De tellingen van 2023 hebben we vergeleken met de tellingen van 2020. Zie ook de cijfers hieronder. 

Meer voertuigen 


In een aantal straten is er heel duidelijk meer verkeer. Dat hadden we ook verwacht bij het maken van de plannen van de verkeersmaatregelen op de N18. Vooral op de Richterslaan (2.100), Kerkhoflaan (700), Esstraat (1.700) en de Varsseveldseweg (1.200) rijden flink meer motorvoertuigen. Dit is goed uit te leggen. Eerder reden voertuigen Lichtenvoorde in en uit via de Zieuwentseweg. Nu gebeurt dit over de Varsseveldseweg en Richterslaan.  

Minder verkeer 


Op een paar wegen telden we een flink aantal minder voertuigen. Dit is een logisch gevolg van het afsluiten van de kruising N18-Zieuwentseweg. Dit was één van de toegangswegen naar Lichtenvoorde en de route naar Zieuwent. Op de Zieuwentseweg binnen de bebouwde kom zijn 900 voertuigen minder gemeten. Buiten de bebouwde kom telden we 1.800 voertuigen minder. Begrijpelijk is ook het mindere aantal voertuigen in de Bentinckstraat. Hier telden we 2.000 voertuigen minder voertuigen in vergelijking met 2020. 

Kerkstraat Harreveld 


Het aantal voertuigen in de Kerkstraat in Harreveld is in 2023 ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met 2020. Dat komt doordat de nieuw aangelegde weg, die uitkomt bij de Richterslaan, meer wordt gebruikt dan verwacht. 

Hoe nu verder? 

Op verschillende plekken op de Varsseveldseweg en de Esstraat telden we dagelijks tussen de 5.000 en 6.000 voertuigen. In 2025 gaan we aan de slag met aanpassingen aan de Esstraat. 

Geen verdere wegaanpassingen 


Voor de andere getelde wegen geven de aantallen geen reden om de weginrichting aan te passen. We begrijpen dat sommige mensen hier teleurgesteld over zijn. De aantallen motorvoertuigen blijven binnen de norm. Dat betekent dat deze wegen nog niet opgenomen worden in de meerjarenplanning voor onderhoud en aanpassingen.