Proef inzamelen plastic bekers bij Over De Top Festival
Hoeveel festivalbezoekers gooien uit zichzelf hun plastic bekertje in een speciale afvalbak? Om die vraag te beantwoorden werken het Over De Top Festival, de horeca en de gemeente Oost Gelre samen in een pilot. En dat gebeurt komend pinksterweekend al. Vanaf 1 januari 2024 zijn organisatoren verantwoordelijk voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. De gemeente Oost Gelre wil zich als evenementengemeente voorbereiden op deze Europese richtlijn ‘Single-Use Plastic’. De richtlijn maakt onderscheid tussen open en gesloten evenementen of festivals.
Open festivals of evenementen
Open evenementen zijn vrij toegankelijk. Denk daarbij aan carnaval, Koningsdag, een kermis of een braderie. Daarvoor geldt vanaf 1 juli een verplichting van terugname van wegwerpbekers en -bestek waar plastic in zit. Hierbij is elke standhouder voor eten of drinken zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Bezoekers betalen statiegeld voor een wegwerpbeker en -bakje als daar plastic inzit. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om zelf een beker of verpakking van huis mee te nemen.
Gesloten festivals of evenementen
Bij een gesloten evenement gaat het om een afgesloten terrein met toegangscontrole. Het Over De Top Festival is zo’n gesloten evenement. Vanaf 1 januari 2024 moet daar de organisatie zorgen voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. Alles met plastic erin zal retour moeten voor hergebruik of recycling.
Speciale inleverpunten
Het idee achter de pilot bij het Over De Top Festival is om alvast te wennen aan de manieren van inzameling. De gemeente heeft speciale containers laten ontwerpen, die op verschillende plekken op het terrein komen te staan. Bezoekers kunnen daarin via een regenpijp hun plastic beker kwijt. De containers zijn duidelijk herkenbaar. Het is niet de bedoeling dat er ander afval in wordt gegooid.
Wethouder Arjen Schutten: “Ik ben benieuwd of iedereen de containers ook gaat gebruiken. Het zou mooi zijn als deze actie meer bewustzijn en minder zwerfafval betekent. We doen hiermee ervaring op, zodat we organisatoren van evenementen kunnen helpen met het toepassen van de regels.”
Ook de organisatie van de kermis in Lievelde – een ‘open’ evenement - heeft interesse om mee te doen aan de pilot. De uitkomsten van de pilot worden half juni verwacht.