Overlast en vernielingen in Groenlo: “We kunnen dit alleen samen oplossen”

08 november 2023
Nieuws

In Groenlo zijn vorige maand diverse vernielingen aangericht.

In oktober is er in Groenlo overlast ervaren van jongeren die rondhangen en vernielingen aanrichten. Burgemeester Annette Bronsvoort heeft toen direct laten weten dit spuugzat te zijn. ‘Chillen mag, maar slopen niet’, zei de burgemeester in de media. In de vergadering van de raadscommissie van dinsdag 31 oktober liet de burgemeester weten dat de samenwerking tussen de politie en de boa’s goede resultaten oplevert. “Maar dan nog: alleen samen met ouders, omwonenden, jongerenwerk, politie en boa’s kunnen we dit oplossen.” 

Vorige week is door de samenwerking tussen politie en boa’s een scooter in beslag genomen en zijn diverse bekeuringen gegeven. Burgemeester Bronsvoort: “Natuurlijk zijn we niet ineens nu pas actief. Het voorkomen en tegengaan van overlast door jongeren doen we het hele jaar door. Politie en boa’s werken hierbij intensief samen. De jongerenwerker richt zich op het contact met de jongeren. Hij begeleidt ze naar activiteiten, is een luisterend oor en verwijst ze naar hulpverlening als dat nodig is.” 

Inzet van de politie en boa’s 

De politie en de gemeente zetten de aankomende periode meer toezicht in, ook ’s avonds en ’s nachts. Zij rijden vaker langs bekende hangplekken en zetten meerdere acties in. Hiermee krijgen we beter zicht op de jeugd, gaan we in gesprek, maar worden ze ook aangepakt als dat nodig is.  

Ouders en jongeren 

Allereerst hebben ouders van de jongeren een rol in het voorkomen van vandalisme en vernielingen. 

Burgemeester Bronsvoort: “Ga met uw kind in gesprek en vraag of zij iets gehoord hebben over de groep jongeren en de vernielingen. Wijs uw kinderen op de gevolgen van deze daden voor zichzelf en breng de impact van deze vernielingen op onze inwoners onder de aandacht. We hebben juist ook u nodig om deze problematiek aan te pakken.”  

Schade verhalen 

Het schadebedrag van de vernielingen in oktober loopt op naar zo’n € 5.000,-. Deze schade wordt nu betaald door de inwoners van Oost Gelre. Zoals de burgemeester eerder al bekendmaakte, verhalen we deze schade op de dader(s) zodra deze bekend zijn. 

JongerenOntmoetingsPlaats  

De gemeente is bezig om begin 2024 een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) op te zetten in Groenlo en in Lichtenvoorde. Eerder is dit helaas niet mogelijk. We willen dit juist doen in goed contact met omwonenden.  

De jongerenwerker is de komende tijd extra aanwezig in Groenlo, ook in de kerstvakantie. Hij zal vaker contact zoeken met de jongeren. Hij gaat onder andere bespreken of deze groep jongeren wensen heeft voor bepaalde (sport)activiteiten in de kerstvakantie. De activiteiten kunnen we samen met deze groep organiseren en uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende sportmomenten in een sportzaal. 

Melden van verdachte situaties 

Volgens burgemeester Bronsvoort is het belangrijk dat inwoners direct een melding doen als zij overlast ervaren. De situatie is bekend bij de politie. Als er een melding komt, kunnen zij direct in actie komen. Dus ziet u iets verdachts of het plegen van strafbare feiten (vernielingen), bel 1-1-2. Is er geen spoed, maar wilt u een situatie wel melden bij de politie? Bel dan 0900-8844.

Verder roepen we mensen op die misschien iets weten over de vernielingen in oktober: meld het bij de politie door te bellen naar 0900-8844 of meld het anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl