default iconOude kantoorflat Groenlo in zes weken omgebouwd tot woningen voor Oekraïners

Bron: De Gelderlander, 11 mei 2022, Wout Dusseldorp 

GROENLO - Voormalig zusterflat De Rank in Groenlo is klaar om Oekraïners in de huisvesten. Eigenaar Marga Klompé heeft het gebouw, dat hiervoor in gebruik was als kantoor, in zes weken veranderd in een flat waar tachtig mensen langere tijd kunnen wonen. ,,Hier is heel veel werk verzet.” 

Het pand is nu nog leeg, vanaf donderdag wordt het bewoond door zo'n vijftig mensen. 45 van hen wonen nu op camping Marveld in Groenlo, vijf anderen zitten momenteel bij gastgezinnen in de gemeente. Later komen er nog eens vijf familieleden die nu elders zijn ondergebracht. 

Oekraïne Coördinator Rein Dijkstra kijkt tevreden rond in de flat. De verschillende ruimten op de begane grond, die kort geleden nog helemaal leeg waren, zijn nu ingericht als centrale keuken, washok en toiletgroep.  

,,Zes weken geleden zat hier helemaal niks”, vertelt Dijkstra. ,,Geen wateraansluiting, geen afvoer en geen stroom. Het waren kale vertrekken. Ook hebben we overal voor een goede wifi-verbinding gezorgd, heel belangrijk want dat is dé manier om contact te houden met het thuisfront.” 

Slaapkamer is privé 

Net als op de begane grond, is ook op de vier bovenliggende etages een berg werk verzet. ,,Hier hebben we de slaapkamers voor de mensen ingericht. Deze kunnen ze afsluiten en zijn dus ook echt privé. De grootte van de kamers varieert van een tweepersoonskamer tot een vertrek waar vijf mensen op kunnen slapen.” Dat onderscheid komt omdat er, toen het pand nog fungeerde als kantoorgebouw, sommige vertrekken groter gemaakt zijn door een tussenliggende muur te verwijderen. 

Nee, het is niet heel groot, maar we hopen dat de mensen zich snel kunnen mengen in de samenleving zodat ze niet alleen op hun kamer zitten

Op iedere kamer staan bedden, een kast voor kleding, een koelkast en een kleine uitzet bestaande uit borden, bestek en pannen. Heel veel ruimte is er niet. ,,Nee, het is niet heel groot, maar we hopen dat de mensen zich snel kunnen mengen in de samenleving zodat ze niet alleen op hun kamer zitten. Daarnaast is er op iedere verdieping een huiskamer en is er op de begane grond een grote groepsruimte.” 

Omwonenden van de flat krijgen woensdagavond, tijdens een besloten bijeenkomst, meer tekst en uitleg over hun nieuwe buurtgenoten. 

Foto: Eén van de kamers in De Rank © DG