Opplussen en verduurzamen woning

12 juni 2024
Nieuws

Dhr. Hinterding (links) en vrijwillig woonconsulent Frans Marsman.

Sinds 1,5 jaar wonen de heer en mevrouw Hinterding in Zieuwent. Daar kochten ze een woning die ze levensloopbestendig konden maken. Mede dankzij de subsidieregeling Opplussen Woningen en de Toekomstbestendig Wonen Lening (Verzilverlening) was dit mogelijk. 

De heer Hinterding: “Hiervoor woonden we 26 jaar in Vorden, in een jaren ‘30-huis. Maar toen de kinderen het huis uit gingen, werd die woning veel te groot voor ons. We vonden het zonde om er nog langer te blijven want er kon ook een gezin in wonen. Daarnaast zijn we nu nog mobiel dus een verhuizing en een eventuele verbouwing was voor ons goed te doen. Toen zijn we bewust op zoek gegaan naar een andere woning.” 

De keuze voor Zieuwent was niet helemaal toevallig. “Ik heb 10 jaar tekenles gegeven bij de Kunst in Vrije Tijd (KVT), in het gebouw waar nu Den Diek in Lichtenvoorde zit. En onderweg naar mijn werk kwam ik altijd door Zieuwent. De woning die we kochten was erg geschikt om daar levensloopbestendig te gaan wonen. In eerste instantie wilden we een aanbouw realiseren. Maar dit bleek te duur te worden. Daarom hebben we besloten om de bestaande garage om te bouwen tot slaap- en badkamer.”  

Opplussen 

Hierdoor realiseerden zij alle voorzieningen op de begane grond. En kon het echtpaar Hinterding gebruikmaken van de subsidieregeling Opplussen Woningen. Bij deze regeling kan men 1/3e van het geïnvesteerde bedrag terugkrijgen, tot een maximum van € 750,-.  

Om mee te denken in de situatie, is vrijwillige woonconsulent Frans Marsman op bezoek gekomen. “Bij aankomst stel ik mijzelf voor en vertel wat over mijn (bouw)achtergrond. Ik luister naar de plannen van de inwoner en adviseer op verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld op het gebied van veilig hang- en sluitwerk. Maar ook het plaatsen van rook- en gasmelders of het creëren van meer houvast in de woning.” Na dit bezoek heeft dhr. Hinterding een adviesrapport thuis gestuurd gekregen, die als basis dient voor de subsidieaanvraag.  

Verduurzamen 

Naast het levensloopbestendig maken, stond het verduurzamen van de woning ook hoog op het lijstje. “We hebben 22 zonnepanelen en een warmtepomp laten plaatsen”, geeft dhr. Hinterding aan. “Ook hebben we voor duurzame spouwmuurisolatie gekozen.”  

Om deze plannen te realiseren, heeft het echtpaar Hinterding contact gehad met het Energieloket Achterhoek. “Het contact met het Energieloket verliep erg goed. Hierdoor hebben we uiteindelijk gebruik kunnen maken van de Toekomstbestendig Wonen Lening. Hiermee hebben we tegen gunstige rentetarieven de maatregelen kunnen uitvoeren. We zijn erg blij met het eindresultaat!”  

Meer informatie 

Wilt u meer weten over de subsidie en leningen voor het levensloopbestendig of het duurzamer maken van uw woning? Kijk voor meer informatie over leningenexterne-link-icoon en het toekomstbestendig maken van woningen op onze website.