default iconOost Gelre haalt versneld statushouders naar tijdelijk zorgcentrum van Careaz in Lichtenvoorde

Bron: De Gelderlander, 9 september 2022, Wout Dusseldorp  

Lichtenvoorde - Het tijdelijk zorgcentrum van Careaz aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde wordt gebruikt om statushouders versneld onderdak te geven. De gemeente en de zorginstelling hebben hierover overeenstemming bereikt. Het gaat om een periode van elf maanden.  

,,We willen zo een bijdrage leveren aan het oplossen van de asielcrisis”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort. ,,Momenteel zitten er heel veel statushouders vast in een azc, omdat ze niet kunnen doorstromen naar een woning, ondanks dat ze het asielproces al doorlopen hebben. Door onze opgave versneld in te vullen, willen we ervoor zorgen dat er weer ruimte komt in de azc’s.” 

Iedere gemeente in Nederland moet jaarlijks een bepaald aantal statushouders een passende woonruimte aanbieden. Hoe groot dat aantal is, hangt af van de grootte van de gemeente. Voor Oost Gelre is het aantal dit jaar vastgesteld op 67 statushouders. 

Woonruimte 

,,Meer dan de helft daarvan hebben we reeds een woonruimte aangeboden”, zegt wethouder Bart Porskamp. ,,De 27 mensen die we nog niet hebben opgevangen, willen we versneld in het Careaz-gebouw huisvesten. Wanneer dat start, is nog niet helemaal duidelijk. Het pand is nog niet leeg, ook weten we nog niet precies hoeveel plekken er in te richten zijn.” 

Verbouwing 

Dat het pand van Careaz voor een periode van elf maanden leeg staat, komt doordat de verbouwing van een verzorgingstehuis in Dinxperlo niet doorgaat. De bewoners van deze instelling zouden tijdens de werkzaamheden worden ondergebracht in het pand aan de Kievitstraat. 

,,Careaz heeft bij ons aangegeven een maatschappelijke invulling te zoeken voor deze periode”, zegt Bronsvoort. ,,Gezamenlijk zijn we tot deze oplossing gekomen.” 

Het huisvesten van statushouders in het Careaz-pand kan tot en met 1 september 2023. ,,Daarna wordt het gebouw gebruikt voor het huisvesten van bewoners van Azora”, zegt de burgemeester. ,,Die zorginstelling gaat namelijk ook verbouwen en gebruikt het pand als tijdelijk onderkomen voor bewoners van woonzorgcentrum De Bettenkamp in Varsseveld.” 

Omwonenden van het pand zijn per brief op de hoogte gebracht. Komende donderdag volgt nog een besloten informatieavond voor omwonenden.