Oost Gelre doet mee aan Orange the World

22 november 2023
Nieuws

Tijdens Orange the World kleuren de RK Calixtusbasiliek in Groenlo en de Werenfriduskerk in Zieuwent oranje. Daarmee vragen we van 25 november tot en met 10 december aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Van zaterdag 25 november tot en met zondag 10 december vragen we in Oost Gelre aandacht voor Orange the World. Dit is een wereldwijde actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes waaraan we ook dit jaar meedoen. Bibliotheek Oost Achterhoek, Filmhuis Het Doek, de GGD Noord- en Oost-Gelderland, vrouwenorganisatie de Soroptimisten, scholengemeenschap Marianum en andere organisaties stelden hiervoor samen met ons een programma op. 

Tijdens deze 16 dagen van actie zijn over de hele wereld gebouwen oranje verlicht en zijn er activiteiten. Het is een van de manieren om mensen bewust te maken dat geweld tegen vrouwen en meisjes nog steeds voorkomt. Op straat, in het openbaar vervoer, op sportclubs, op festivals. In de zorg, in het onderwijs, maar ook thuis. Dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’ het thema van de actie.  

Activiteiten Orange the World in Oost Gelre 

 • De RK Calixtuskerk in Groenlo en de Werenfriduskerk Zieuwent gaan we oranje verlichten. 

 • Tijdens de actie wappert de speciale Orange the World-vlag voor het gemeentehuis in Lichtenvoorde. 

 • De Bibliotheek Oost Achterhoek richt leestafels in met boeken over geweld tegen vrouwen en meisjes. U vindt de leestafels in de vestigingen in Lichtenvoorde en Groenlo. Ook via de website Oost-Achterhoek besteedt de Bibliotheek hier aandacht aan. 

 • Verschillende organisaties schenken aandacht aan geweld tegen vrouwen. Zo hebben bijvoorbeeld de Soroptimisten een online les om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Meer hierover leest u verderop in dit artikel. 

 • Donderdag 7 en vrijdag 8 december  om 20.00 uur laat Filmhuis Het Doek de aangrijpende film Dalva zien. In een tekstblok op deze pagina ziet u waar de film over gaat. Een toegangskaartje kost € 7,50 per persoon en € 5,50 voor donateurs van Filmhuis Het Doek. Op 8 december kunt u in Den Diek napraten over de film. Bestel vooraf uw kaartje(s) op de website van Filmhuis Het Doek.  

 • Vrijdag 8 december om 20.00 uur kunt u de film Dalva ook zien in De Mattelier in Groenlo. Een toegangskaartje kost € 7,50 per persoon en € 5,50 voor donateurs van Filmhuis Het Doek. Bestel vooraf uw kaartje(s) op op de website van Filmhuis Het Doek.

‘Veilig, overal en altijd’ 

Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers: “Helaas moeten we er nog steeds voor strijden dat vrouwen overal en altijd veilig zijn. Die veiligheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar geweld tegen vrouwen komt nog steeds veel voor. Ook in Nederland. We willen voor alle inwoners een veilige en inclusieve gemeente zijn.” 

Ze vult aan: “Als gemeente onderzoeken we hoe we hierin met andere organisaties samen kunnen optrekken. Het is mooi om te zien dat er al goede stappen zijn gezet om inwoners bewust te maken van dit thema. Ik zou wel graag zien dat volgend jaar meer organisaties meedoen. Want de aandacht hiervoor is hard nodig!” 

Door samen te werken helpen we dit geweld de wereld uit 

“De Bibliotheek Oost-Achterhoek zet zich al jaren in voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat doen we samen met de gemeente en andere organisaties”, zegt Martien Louwers, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. 

“We maken informatieve tafels met boeken over het thema en passen 'Orange the World' in onze activiteitenprogrammering in. Ook ondersteunen we activiteiten van andere organisaties. Juist door dit thema samen met anderen onder de aandacht te brengen, sturen we een krachtiger signaal uit. Samenwerken vergroot de kans om dit geweld de wereld uit te helpen.” 

Orange the World 

Orange the World is elk jaar van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Mensenrechtendag). Al enkele jaren zijn er in onze gemeente activiteiten om aandacht te vragen voor Orange the World. Ook u kunt meedoen! 

Wat kunt u zelf doen? 

 • Word #medestander en kijk niet weg als u geweld tegen vrouwen ziet gebeuren. 

 • Plaats een ondersteunend bericht op sociale media. 

 • Meld grensoverschrijdend gedrag. 

Wat kan uw organisatie doen? 

 • Laat ook zien dat uw organisatie zich inzet tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Vertel ons hoe u dit doet. Daarmee zetten we graag samen Oost Gelre op de kaart.  

 • Doe in november volgend jaar mee aan Orange the World. Stuur een e-mail naar Josje van der Wel, beleidsadviseur Kunst, e-mail: j.vanderwel@oostgelre.nl

Online les om geweld tegen vrouwen te bespreken 

Soroptimisten zetten zich wereldwijd in om de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen te verbeteren. “We sluiten ons dan ook van harte aan bij de VN-campagne Orange the World, omdat het nu harder nodig is dan ooit!”  

De Soroptimisten hebben een online les die (gast)docenten kunnen gebruiken om geweld tegen vrouwen in de klas bespreekbaar te maken. De les is voor leerlingen van ongeveer 15 jaar en te gebruiken in de mentorles of bij maatschappijleer. Kijk voor meer informatie op de website van Soroptimisten en kies toolkit > lesmateriaal. Bij vragen kunt u mailen naar achterhoek@soroptimist.nl.  

Film zet aan tot invoelen, meevoelen, nadenken en napraten 

Anneke van der Glas is interim voorzitter van Filmhuis Het Doek. “Het Doek laat films zien die ertoe doen, die actueel en verdiepend zijn”, zegt ze. “Films kunnen we op deze manier heel goed inzetten om onderwerpen bespreekbaar te maken. Filmhuis Het Doek is graag deelnemer van de samenwerking binnen Orange the World in Oost Gelre. In de jaarlijkse programmering is altijd wel een film die geweld tegen vrouwen als onderwerp heeft.” 

Filmhuis Het Doek vertoont dit jaar de film Dalva. Van der Glas: “Film heeft immers meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen. Het kan aanzetten tot invoelen en meevoelen, tot nadenken en napraten. Door met andere organisaties in Oost Gelre de krachten te bundelen, hopen wij als Filmhuis Orange the World onder een breder publiek kenbaar te maken.” 

Dalva 

De film Dalva gaat over het meisje Dalva dat alleen woont met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere 12-jarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw. Ze snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. 

Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang moet Dalva leren om weer kind te worden. Langzaam begint ze te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht. En dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.  

Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot uit 2022. De film won verschillende filmprijzen. Onder andere tijdens het Cannes Film Festival 2023, de publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de belangrijkste juryprijs tijdens de het Movies That Matter Festival. De speelduur is 87 minuten. 

Meer informatie 

Meer over de actie Orange the World leest u op de website van Orange The World. Heeft u zelf te maken met huiselijk geweld of mishandeling? Of vermoedens hiervan bij iemand in uw omgeving? Weet dan dat u er niet alleen voor staat. Kijk op de website van Ik vermoed huiselijk geweld in mijn omgeving welke organisaties u verder kunnen helpen.