default iconOndersteuningsverklaring afleggen

Politieke partijen die voor het eerst deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen hebben ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig. Van 25 september tot en met 9 oktober 2023 kunt u zo'n verklaring afleggen voor politieke partijen die willen deelnemen.

Wanneer is een ondersteuningsverklaring nodig?

Een ondersteuningsverklaring is nodig om als politieke partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Politieke partijen hebben 30 ondersteuningsverklaringen nodig als ze voor het eerst meedoen aan verkiezingen.

Lees meer informatie over de ondersteuningsverklaringen voor de Tweede Kamerverkiezingen op de website van de Kiesraad.

Hoe leg ik de verklaring af?

Een ondersteuningsverklaring inleveren werkt zo:

  1. Van de partij waarvoor u de verklaring wilt invullen krijgt u het formulier 'Ondersteuningsverklaring'. Daar zit de kandidatenlijst van de partij bij.
  2. U vult de ondersteuningsverklaring in. Let op: zet uw handtekening nog niet. Dat doet u pas aan de balie Burgerzaken op het gemeentehuis in Lichtenvoorde
  3. Maak een afspraak om uw ondersteuningsverklaring in te leveren via de website www.oostgelre.nl/afspraak Voor deze verkiezingen kan dat van 25 september tot en met 9 oktober 2023.
  4. Telefonisch kunt u een afspraak in laten plannen via nummer (0544) 39 35 35
  5. Neem de ingevulde ondersteuningsverklaring mee naar uw afspraak, met daarop de volledige kandidatenlijst. Neem ook uw identiteitsbewijs mee.
  6. Aan de balie bij Burgerzaken zet u uw handtekening.

U kunt ook binnenlopen om uw ondersteuningsverklaring in te leveren.

Waar stel ik mijn vragen?

Stuur een e-mail naar verkiezingen@oostgelre.nl  als u vragen heeft over de ondersteuningsverklaring.