Omgekeerd inzamelen

Op1 januari 2015 zijn we overgegaan op ‘omgekeerd inzamelen’. Kenmerk van ‘omgekeerd inzamelen’ is dat we geen afval inzamelen, maar grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Denk daarbij aan gft-afval, papier, karton, plastic, blik en melk- en sappakken. Voor de meeste inwoners geldt het volgende.

  • Een container voor elke grondstof

Voor alle herbruikbare grondstoffen heeft u een aparte container:

Restafval in ondergrondse verzamelcontainers

Als u uw afval goed scheidt, houdt u weinig restafval over. De kleine hoeveelheid restafval die overblijft, kunt u kwijt in ondergrondse verzamelcontainers in uw eigen wijk. Iedereen krijgt hiervoor een pasje dat toegang geeft tot één verzamelcontainer.

Wat betaalt u aan afvalstoffenheffing? En voor het restafval?

Elk huishouden betaalt een vast tarief aan afvalstoffenheffing. In 2015 is dat € 111,00 per huishouden gaan bedragen. Voor de containers die u aan de weg zet, hoeft u niets te betalen. Wel betaalt u voor het aanbieden van restafval in de ondergrondse verzamelcontainer een bedrag van € 1,14 per aanbieding/zak.

Afvalkalender digitaal

Kijk voor de actuele inzameldagen op www.rova.nl/afvalkalender of download de gratis ROVA-app (zoek op ROVA in de Appstore).

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het klantcontactcentrum van ROVA, telefoon (038) 427 37 77 of via het contactformulier van ROVA. Voor het laatste nieuws kunt u ROVA volgen op Twitter via @ROVA.

  • Buitengebied

Inwoners in het buitengebied zijn in het bezit van een extra container voor het inzamelen van verpakkingen (plastic, blik en sap- en zuivelverpakkingen). Daarnaast is hun grijze container omgeruild voor een nieuwe container voor restafval met een nieuwe chip.

Inzameldata

Beide containers worden vanaf januari 2015 1x per 4 weken geleegd. De inzameldagen van 2015 zijn te vinden op www.rova.nl/afvalkalender of in de gratis te downloaden ROVA-app (zoek op ROVA in de Appstore).

  • Hoogbouw

Omdat bewoners van bovenwoningen, appartementen en flats geen ruimte hebben voor een eigen minicontainer voor plastic verpakkingen, is voor die adressen een andere manier voor de inzameling gezocht. Afhankelijk van het type woning en de ruimte in en rond het gebouw zijn er twee mogelijkheden.

  1. Aantal minicontainers voor plastic voor gezamenlijk gebruik (binnen)

Op locaties waar binnen ruimte is voor verzamelcontainers, hebben de bewoners een aantal minicontainers ontvangen voor gezamenlijk gebruik om plastic verpakkingen in te zamelen. Deze containers zijn in de gezamenlijke ruimte (hal) neergezet. Het aantal containers is afhankelijk van het aantal bewoners.

  1. Ondergrondse of bovengrondse verzamelcontainer voor plastic (buiten)

Bij hoogbouwcomplexen waar binnen geen ruimte is, is buiten een bovengrondse of ondergrondse verzamelcontainer geplaatst waarin de plastic verpakkingen kunnen worden ingezameld.