default iconNog meer plekken voor Oekraïners in Groenlo: ‘Ruimte voor 46 vluchtelingen’

Bron: De Gelderlander, 20 september 2023, Wout Dusseldorp

In Groenlo komen nog eens 46 bedden beschikbaar voor de opvang van Oekraïners die op de vlucht geslagen zijn vanwege de oorlog in het land. De gemeente heeft hiervoor contact gezocht met Marveld Recreatie. Op dit park werden kort na het uitbreken van de oorlog ook al tientallen vluchtelingen opgevangen.

Oost Gelre heeft bij het recreatiepark aangeklopt omdat de vluchtelingenstroom vanuit het door oorlog geteisterde land blijft aanhouden. Dat gebeurde nadat het Ministerie van Justitie alle gemeenten opriep extra opvangplekken te realiseren.

Tot half december

De bedden die Marveld beschikbaar stelt, zijn tot half december inzetbaar. ,,Wij kregen vorige week een telefoontje van de gemeente”, laat Edwin Bomers van Marveld Recreatie weten. ,,We de hebben ruimte beschikbaar. Dus hebben we ‘ja’ gezegd.”

Naast deze tijdelijke uitbreiding biedt Oost Gelre ook langdurige opvang aan 80 Oekraïners in het centrum van Groenlo. Hiervoor is het oude kantoor De Rank van zorginstelling Marga Klompe omgebouwd tot woonflat. Deze locatie blijft in ieder geval tot september 2024 beschikbaar.

Vlak na het uitbreken van de oorlog, stelde Marveld ook al tijdelijk bedden beschikbaar. Aanvankelijk 40 plaatsen, maar dat aantal groeide al snel omdat het aantal vluchtelingen bleef oplopen. Uiteindelijk heeft deze groep een kleine drie maanden op het park gewoond waarna ze naar De Rank konden verhuizen.

Langdurige opvang

Of er voor de nieuwe groep ook een meer permanente opvanglocatie in de gemeente komt is nog onbekend. De gemeente is bezig met het zoeken naar plekken waar over een langere periode mensen opgevangen kunnen worden. Dat beperkt zich niet alleen tot mensen die de oorlog in Oekraïne ontvlucht zijn, maar ook asielzoekers en statushouders.

Om dit soort locaties te vinden, heeft Oost Gelre de hulp ingeschakeld van inwoners. Hen is gevraagd mee te denken, bijvoorbeeld door panden of stukken grond aan te dragen die mogelijk geschikt zijn. Wethouder Bart Porskamp liet eerder al weten dat er de komende jaren flink wat bedden nodig zullen zijn. ,,Wij houden er rekening mee dat we de komende tien jaar structureel driehonderd bedden moeten aanbieden”, aldus de wethouder in een eerder interview.