Mooie plek voor UNESCO-certificaat Corsocultuur in gemeentehuis

19 juli 2023
Nieuws

De overhandiging van het certificaat door Thijs Kroezen en Willeke Marneth van Bloemencorso Lichtenvoorde aan burgemeester Annette Bronsvoort (links).

Sinds eind 2021 staat de Nederlandse corsocultuur op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Sinds deze week hangt één van de twee certificaten die het Bloemencorso Lichtenvoorde ontving, in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Burgemeester Annette Bronsvoort is daar verheugd over: “Door dit mooie certificaat in de hal van ons gemeentehuis te hangen, laten we zien dat we trots zijn op ons corso!”

Vorige week ontving burgemeester Bronsvoort het certificaat uit handen van Thijs Kroezen en Willeke Marneth, respectievelijk voorzitter en secretaris van het Bloemencorso Lichtenvoorde. Burgemeester Bronsvoort: “Lichtenvoorde is een echte corsogemeenschap. Alles waar het corso voor staat, zie je terug bij de 18 corsogroepen, met inmiddels meer dan 3.000 vrijwilligers! En over een kleine 2 maanden, op die vertrouwde 2e zondag in september, gaan we weer een nieuwe editie beleven. Ik geniet daar elk jaar enorm van en kijk er weer erg naar uit!”

Dat het certificaat nu op zo’n zichtbare plek in Lichtenvoorde hangt, stemt voorzitter Thijs Kroezen blij: “De plaatsing op de UNESCO-lijst is voor ons corso erg belangrijk. Het corso bestaat sinds 1929. En is uitgegroeid tot een corso met spectaculaire ontwerpen met gebruik van veel techniek en dynamiek. Maar de corsocultuur staat voor veel meer dan het uiteindelijke product, de corsowagen. Het staat voor samenwerking, verbinding, culturele identiteit. Een corso dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De erkenning die volgt uit de plaatsing op de lijst maakt dat ik vol vertrouwen ben over de toekomst van ons corso!. Een kroon op het werk van al onze vrijwilligers!”