Minder Koolmonoxidevergiftiging door nieuwe wet

23 maart 2023
Nieuws

Er is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat er minder slachtoffers zijn van koolmonoxidevergiftiging. Deze wet gaat in op 1 april 2023. Vanaf dan mag u alleen CO-vrij gecertificeerde bedrijven onderhoud en reparaties laten uitvoeren aan uw cv-ketel, geiser, gaskachel of gashaard. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie mag vanaf dan niet meer.

CO-vrij gecertificeerde bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo. U vindt ze in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur draagt ook (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan laten zien dat hij of zij voor een gecertifieerd bedrijf werkt. Bedrijven die na 1 april niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Zij moeten dan eerst het CO-vrij-certificaat behalen. U vindt het register op www.co-vrijregister.nl.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. U ruikt, proeft en ziet het niet. Maar mensen die het inademen, kunnen ernstige klachten krijgen en zelfs overlijden. Elk jaar zorgt koolmonoxidevergiftiging voor 10 tot 20 doden en minimaal 200 ziekenhuisopnames. Vaak komt het gas een huis binnen door een gasinstallatie die niet goed geïnstalleerd of onderhouden is. Dit bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). De nieuwe wet is er op advies van de OvV.