default iconMarveld in Groenlo en Twee Bruggen in Winterswijk stellen vakantiehuizen beschikbaar voor gevluchte Oekraïners

Bron: De Gelderlander, 11 maart 2022, Wout Dusseldorp, Tanja Kits  

Groenlo/Winterwijk - Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land, kunnen tijdelijk onderdak krijgen bij Marveld Recreatie in Groenlo en Twee Bruggen in Winterswijk.  

Dat hebben de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk bekendgemaakt. Beide vakantieparken stellen 40 tijdelijke opvangplekken beschikbaar. 

Bij Marveld zijn verschillende huisjes vrijgemaakt voor de opvang. Dit wordt door het recreatiepark samen met de gemeente voorbereid. ,,We kregen eerder al vragen voor opvang, onder meer van particulieren. Maar wij vonden dat het beter centraal geregeld kon worden. Dat is nu het geval”, zegt eigenaar Edwin Bomers van Marveld.  

,,We hebben in principe 10 vier-persoons huisjes klaarstaan waar per direct mensen in kunnen, dat was het aantal waar de VNOG om vroeg”, zegt Bomers. ,,Maar we kunnen opschalen als blijkt dat de vraag groter is, want we hebben nog eens tien huisjes beschikbaar.”  

Eerste gezin is gearriveerd 

Ook camping De Twee Bruggen heeft 13 huisjes beschikbaar gesteld. Het eerste gezin is daar inmiddels gearriveerd, bevestigt Mark van Dam, die vanuit de Winterswijkse Uitdaging (WUh) de opvang coördineert. ,,Het is hartverwarmend om te zien hoe de ondernemer bij de Twee Bruggen zijn accommodatie openstelt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”  

In dezelfde bewoordingen prijzen ook burgemeesters Joris Bengevoord van Winterswijk en Annette Bronsvoort van Oost Gelre de inzet van de bedrijven en vrijwilligers in beide gemeenten. ,,We zijn heel blij met de huisjes. Op deze manier kunnen we snel een aantal veilig plekken aanbieden aan mensen die huis en haard hebben moeten verlaten”, aldus Bronsvoort.  

Bij elkaar 

De beschikbare huisjes op camping Marveld zijn geclusterd, zodat de Oekraïners bij elkaar zitten. ,,Op die manier kunnen ze alle rust pakken die ze nodig hebben”, zegt Bomers. ,,Wij hebben de middelen om ze op te vangen. Die stellen we graag beschikbaar.”  

Wanneer de eerste vluchtelingen hier aan komen is nog niet duidelijk. ,,De verdeling van vluchtelingen wordt centraal geregeld”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Oekraïners die nu naar Nederland komen, krijgen via een centraal punt binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een plek toegewezen voor de korte termijn.  

Tot 8 april 

Bij Marveld gaat het om tijdelijke opvang. De huisjes zijn tot 8 april beschikbaar. Daarna begint het vakantieseizoen en is het park volgeboekt. ,,Het gaat inderdaad om noodopvang”, aldus de woordvoerder van de gemeente. ,,In de periode tot 8 april zoeken wij als gemeente verder naar andere locaties die gebruikt kunnen worden voor de middellange en lange termijn. Dat vraagt wel meer tijd. We zijn daarom blij dat Marveld deze huisjes beschikbaar stelt.”