Mariënvelde genomineerd voor Dorpsvernieuwingsprijs 2023

21 november 2023
Nieuws

Mariënvelde is in de race voor de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs. De prijs is bedoeld om de initiatieven van bewoners te erkennen en succesvolle acties voor het versterken van de voorzieningen in dorpen te belonen. Mariënvelde is één van de drie genomineerden voor deze landelijke prijs.

Zorg op het Dorp

Hoe ga je om met zorg en welzijn op het platteland? Waar liggen de problemen en wat zijn de oplossingen? Deze onderwerpen staan vanmiddag centraal tijdens het symposium Zorg op het Dorp door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) in Schaijk. Verder komen de kernmerken en de knelpunten rond zorg en welzijn op het platteland, van bewonersinitiatieven en van de kracht van kleine gemeenschappen ter tafel. Dit jaar maken naast Mariënvelde ook de dorpen Grijpskerk (Groningen) en Vledder (Drenthe) kans op de prijs.

Over Mariënvelde

De LVKK zegt over Mariënvelde: “Mariënvelde heeft in 2016 met hulp van veel vrijwillige inzet van de inwoners een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) gebouwd, in 2017 bekroond tot Dorpshuis van het jaar Gelderland. Hier is plaats voor sport, spel en ontmoeten. Het is ook de locatie van Zorgcorporatie Mariënvelde die zorgt voor dagbesteding aan ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uit de regio en de inloopvoorzieningen voor dorpsbewoners. Sinds 2017 is Mariënvelde aan het werk om de dorpskern verder te vernieuwen en aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers. Het dorpshart nodigt nu uit om elkaar daar te ontmoeten.”

Uitreiking door Koning Willem-Alexander

Vandaag is een delegatie namens de gemeente aanwezig bij de prijsuitreiking. Tijdens het symposium is Koning Willem-Alexander aanwezig en hij reikt ook de Dorpsvernieuwingsprijs uit.