Mantelzorg

In Oost Gelre geven veel mensen mantelzorg. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. De mantelzorger is geen professionele zorgverlener, maar verleent zorg omdat hij/zij een persoonlijke band met de hulpbehoevende heeft. Er wordt gesproken over mantelzorg als de zorg meer dan drie maanden duurt en meer dan 8 uur per week in beslag neemt.

In de gemeente Oost Gelre geven mensen langer dan elders mantelzorg. Dit is voor de mantelzorger vaak een zware belasting. Als de mantelzorger zijn zorg met meerdere mensen kan delen, ontlast dat de mantelzorger en kan hij/zij het zorgen langer vol houden. Dus vraag eens aan een mantelzorger of je iets kan doen!

Professionele ondersteuning

Naast deze gedeelde zorg die de zorg van mantelzorgers kan verlichten, is het mogelijk om professionele ondersteuning te vragen. Daarvoor zijn de volgende mogelijkheden:

VIT-hulp bij mantelzorg

Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij het Sociaal Team Oost Gelre. De medewerkers van het Sociaal Team kunnen voor u een afspraak maken met de mantelzorgconsulent. Zij kan u iedere dinsdagmorgen van 9.00-10.30 uur ontvangen bij VIT-hulp bij mantelzorg (Varsseveldseweg 5 in Lichtenvoorde) of op een afgesproken tijdstip bij u thuis langskomen voor een gesprek. Samen met u gaat ze kijken hoe u uw zorgtaak goed kunt blijven volhouden. U kunt ook bellen met VIT-hulp bij mantelzorg op werkdagen van 9.00 – 15.00 uur tel. (0544) 82 00 00.
Meer informatie over hulp bij mantelzorg.

Hier kunt u ook terecht als u ondersteuning wilt ontvangen in de vorm van een vrijwilliger.

GGNet

Mantelzorgers van mensen met een psychiatrische beperking kunnen daarnaast ondersteuning krijgen van GGNet. 
Meer informatie over het ondersteuningsaanbod van GGNet .

Alzheimercafé

Mantelzorgers van mensen met Alzheimer kunnen bovendien gebruik maken van het Alzheimercafé. In de plaatselijke weekbladen wordt aangegeven wanneer de cafés plaatsvinden.

Alle organisaties hebben ook een ondersteuningsaanbod gericht op kinderen die mantelzorg geven aan ouders of broer en zussen.