Mantelzorg

Veel mensen herkennen zich niet in de term ‘mantelzorger’. Terwijl het van toepassing is voor iedereen die langdurig of intensief zorgt voor een naaste. Of dit nu je partner is, of je ouder(s), je kind of een ander familielid, vriend of kennis. De rol van mantelzorger komt dikwijls op je pad, vaak zonder dat je er bewust voor hebt gekozen.

Professionele ondersteuning

Kunt u bij uw zorgtaken voor uw naaste informatie, advies of praktische hulp bij regeltaken gebruiken? Of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Of iemand die met u meedenkt hoe u de zorgtaken zo goed mogelijk kunt combineren met uw andere taken of bezigheden ? Aarzel dan niet om professionele ondersteuning te vragen. Dat kan ook voor jonge mantelzorgers; kinderen met een broer(tje) of zus(je) met een beperking (brusjes), of een ouder die langdurig ziek is. Maar bijvoorbeeld ook met behulp van de inzet van een vrijwilliger, die u een paar uur per week de zorg uit handen kan nemen zodat u even tijd voor uzelf kunt nemen. En zo zorg beter vol kunt houden.

  • Mantelzorgconsulent van het Sociaal Team

Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij mantelzorgconsulent Ingrid te Winkel van het Sociaal Team Oost Gelre. Zij is bereikbaar op maandagochtend, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend via 06 – 10 97 81 81 of i.tewinkel@oostgelre.nl. Samen met u kijkt zij wat nodig is om de zorg goed vol te kunnen blijven houden. U kunt ook via het  Sociaal Team Oost Gelre een afspraak maken.

  • Ondersteuning van GGNet

Mantelzorgers van mensen met een psychiatrische beperking kunnen daarnaast ondersteuning krijgen van GGNet. Ook bij GGNet zijn er ondersteuningsmogelijkheden voor kinderen en jongeren, die thuis te maken hebben met een langdurige zorgsituatie.
Meer informatie over het ondersteuningsaanbod van GGNet

  • Alzheimertrefpunt

De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert elke vierde woensdag van de maand een Alzheimer Trefpunt bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde. Het Alzheimer Trefpunt is er voor iedereen die te maken heeft met dementie, dus ook voor mantelzorgers. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt. Kijk voor meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland.