Lening aan bloemencorso maakt bouw 7 corsohallen mogelijk

14 februari 2024
Nieuws

De corsowagen van Lansink Bluiminck van vorig jaar: Reptilia

De gemeenteraad heeft op woensdag 7 februari ingestemd met een geldlening van € 270.000,- aan Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Hierdoor wordt het voor 7 corsogroepen mogelijk om een corsohal te bouwen aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. Wethouder Arjen Schutten is blij met de instemming: “Het bloemencorso is een heel belangrijke pijler onder onze evenementengemeente. Met de lening helpen we de corsobouwers en is het corso voor de toekomst gewaarborgd.” 

Elk jaar op de 2e zondag in september bouwen 18 groepen een grote wagen voor het bloemencorso. Geruime tijd waren 7 groepen op zoek naar een nieuwe bouwlocatie. Want zonder bouwlocatie geen wagen. Gelukkig is er een geschikte plek gevonden aan de Boschlaan. Maar het bouwen van de hallen kost de corsogroepen veel geld. Zij hebben niet genoeg geld om de bouw van de hallen in 1 keer te kunnen betalen. Door de gemeentelijke lening wordt dat wel mogelijk. Elk jaar lossen zij een bedrag af op die lening. 

Rente of geen rente? 

Vooralsnog gaat het om een geldlening waarvoor de corsogroepen rente moeten betalen. Naar aanleiding van een raadsbreed gedragen ingediende motie, komt in de gemeenteraad van april een nieuw raadsvoorstel aan de orde. Hierbij wordt de raad gevraagd in te stemmen met een revolverend fonds voor duurzaam bouwen in maatschappelijke voorzieningen door hergebruik van materialen. Bij goedkeuring wordt de lening dan met terugwerkende kracht niet rentedragend.