Leerlingen Marianum volgen les van Leerlingalert

08 november 2023
Nieuws

Woensdag 25 oktober volgden leerlingen uit 3 havo/vwo van het Marianum in Groenlo een les van Leerlingalert. Doel van deze speciale les is te voorkomen dat jongeren in de criminele wereld terecht komen. Hoe maakt u de juiste keuze als iets te mooi is om waar te zijn? Tijdens de les praatten de leerlingen met elkaar over onder andere drugs, prostitutie en geldezels. 

De leerlingen kregen uitleg over hoe u door een verkeerde keuze ongewild in de criminaliteit terecht kunt komen. Zo kregen ze bijvoorbeeld de vraag: ‘Wie wil binnen 3 minuten € 500,- verdienen door een klusje uit te voeren? Het ging om een verdacht klusje, zoals het afleveren van een pakketje. Ze weten nu dat dit al kan leiden tot de eerste stap in de drugswereld. Verder hoorden ze hoe het versturen van een naaktfoto kan leiden tot gedwongen prostitutie. En dat u uw bankrekening kunt verliezen wanneer u uw bankpas uitleent. Leerlingalert is op vrijdag 17 november bij Marianum in Lichtenvoorde. 

Wat is een geldezel? 

U bent een geldezel als u uw bankpas en pincode uitleent aan criminelen en daarvoor betaald krijgt. Zij gebruiken uw bankrekening om gestolen geld weg te sluizen. Dat gestolen geld halen ze met uw pinpas van de rekening. Daarna zijn ze spoorloos en kunnen ze over het geld beschikken zonder dat anderen dat iemand weet dat zij erachter zitten. Als geldezel maakt u zich schuldig aan het witwassen van geld. Daarnaast moet u al het gestolen geld terugbetalen. 

Als criminelen u weten te vinden, laten ze u niet snel gaan 

Een van de sprekers van Leerlingalert kan erover meepraten. Hij vertelde over zijn eigen verleden, waarin hij dakloos wat en geen veilig sociaal netwerk had. Doordat hij zo kwetsbaar was, koos hij voor het ‘makkelijke’ geld. Maar na een tijdje wilde hij eruit stappen. Hij werd bedreigd en voelde zich gedwongen om te verhuizen. Nu geeft hij deze voorlichting om te voorkomen dat jongeren in dezelfde situatie terechtkomen. 

Waar kunt u hulp krijgen? 

Xavier, jongerenwerker van de gemeente, was ook bij de les. Hij vertelde dat jongeren altijd bij hem terecht kunnen voor hulp. Andere plekken om hulp te krijgen zijn ‘De Huiskamer’ (een samenwerking van de gemeente, Mazzel Jongerenwerk en Marianum) en de politie. Of bij familie of vrienden. Via de website https://chatmetfier.nl kunt u anoniem chatten over uw verhaal. Meldingen over criminelen kunt u anoniem doen bij Meld Misdaad Anoniem via de website https://meldmisdaadanoniem.nl of door te bellen met 0800-7000.Meer informatie over Leerlingalert vindt u op https://leerlingalert.nl.