Klimaatklok door klimaatburgemeesters overhandigd

10 juli 2024
Nieuws

Een afvaardiging van de klimaatburgemeesters Achterhoek overhandigde de ‘Climate Clock’ aan burgemeester Annette Bronsvoort.

Een afvaardiging van de klimaatburgemeesters Achterhoek overhandigde dinsdag 2 juli de ‘Climate Clock’ aan burgemeester Annette Bronsvoort. Dit gebeurde voor de start van de gemeenteraadsvergadering.

CO2-uitstoot 

Om de aarde leefbaar te houden, moeten we met zijn allen minder CO2 uitstoten. De klimaatklok telt af naar het moment dat we als Oost Gelre de grens bereiken. Die 1,5 graad is de mate van opwarming dat het leven op aarde nog aankan. Elke 0,1 graad extra opwarming leidt tot steeds minder gunstige omstandigheden voor elk levend organisme. Als we niets doen zal dit in de nabije toekomst steeds meer problemen geven: droogte, extreem weer, achteruitgang van biodiversiteit, maar ook veel gezondheidsproblemen. 

Klimaatproblematiek 

Sinds de start van de klimaatweek in 2023 reist de klimaatklok door de Achterhoek om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. “Deze klimaatklok laat zien hoe weinig tijd we hebben voordat de gemiddelde temperatuur op aarde de kritische stijging van 1,5 graad heeft bereikt. Vanaf dat punt nemen de risico’s voor het leven op aarde ernstige vormen aan. We kunnen hier samen iets aan doen, maar dan moeten we wel vandaag beginnen. Want de tijd tikt door!” was de boodschap van de klimaatburgemeesters Achterhoek.  

Verduurzaming 

Door duurzamer te leven, kunnen we ervoor zorgen dat het aftellen van de klimaatklok wordt vertraagd of zelfs stopt. Van simpelweg minder nieuwe spullen kopen, recyclen en minder autorijden. Maar ook stappen zoals zonnepanelen gebruiken, plantaardig eten en nog veel meer. Inwoners die willen weten over hoe ze door middel van bijvoorbeeld verduurzaming en energiebesparing zorg kunnen dragen voor het klimaat, kunnen in Oost Gelre terecht bij het energieloket (info@energieloketachterhoek.nl of 0314 - 82 03 60). 

Klimaatburgemeesters 

Meer over de klimaatklok en de klimaatburgemeesters van Oost Gelre leest u op Klimaatburgemeester Oost Gelreexterne-link-icoon