Invoering wet Digitale Overheid vanaf 1 juli 2023

28 juni 2023
Nieuws

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in. Vanaf die datum kunnen ook rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen.

Wat gaat er voor u veranderen?

Vraagt u vanaf 1 juli een rijbewijs aan? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Krijgt u deze brief niet, dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Het is niet verplicht om de inlogfunctie te activeren.

Inloggen met een rijbewijs dat sinds 26 mei 2018 is afgegeven

Het rijbewijs heeft al sinds 26 mei 2018 een chip met een inlogfunctie. Wilt u de inlogfunctie activeren? Dan moet u zelf via DigiD een pincode aanvragen. Daarvoor betaalt u € 3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.

Bij rijbewijzen, die worden afgegeven tot 1 juli 2023, kunt u ervoor kiezen om een rijbewijs aan te vragen zonder inlogfunctie. Vanaf 1 juli is dat niet meer mogelijk. Elk rijbewijs heeft dan een inlogfunctie, maar de rijbewijshouder kan er wel voor kiezen die niet te activeren.

Waar kunt u terecht met vragen over de inlogfunctie?

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD via (088) 123 65 55 (lokaal tarief). Op werkdagen zijn ze bereikbaar van 08.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag is dit van 09.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u online contact opnemen via www.digid.nl/contact.

Wat houdt inloggen met een identiteitsbewijs in?

Inloggen met een identiteitsbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen, willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart met de DigiD-app geeft die extra zekerheid. Zo worden uw gegevens maximaal beschermd.