Ingebruikname 1e statiegeldhouder in Oost Gelre
Vrijdag 3 november is op de Mark in Groenlo de 1e statiegeldhouder in Oost Gelre in gebruik genomen. Dat gebeurde door burgemeester Annette Bronsvoort en initiatiefneemster Ilja ter Bogt.
Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, sinds 1 april 2023 op blik. Onderzoek toont aan dat kleine plastic flesjes met ruim 75% zijn afgenomen in het zwerfafval. En ook blik komt nu al voor 50% minder voor in het zwerfafval. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen lege flesjes en blikjes niet meenemen, maar vaak weggooien in de openbare afvalbakken. Goed natuurlijk dat het niet óp straat belandt. Maar wel zonde dat het tussen al het andere afval terechtkomt. En bovendien jammer van het statiegeld.
Statiegeldhouder helpt bij inzameling kleine flesjes en blikjes
Ilja ter Bogt, inwoonster uit Oost Gelre, zag dat gebeuren. En ze vroeg zich af of dat niet anders kon. Al zoekend op internet kwam ze de ‘statiegeldhouder’ tegen. Een houder die aan de afvalbak gemonteerd zit en waar flesjes en blikjes in verzameld kunnen worden. Zo belanden de flesjes en blikjes niet meer in het restafval. Ze kunnen vanuit de houder worden ingeleverd bij inleverpunten. Bijvoorbeeld door kinderen die er een aardigheidje mee willen verdienen. Of de afvalverwerker kan ze bij het legen van de afvalbak meenemen.
Burgerinitiatief, via klimaatburgemeesters bij de gemeente
Met dit idee klopte Ilja ter Bogt aan bij de klimaatburgemeesters van Oost Gelre: Benthe Papen en Barend Wassink. Zij omarmden het idee en leidden het door naar de gemeente. Dat heeft geresulteerd in de montage van de eerste 15 statiegeldhouders in de centra van Groenlo en Lichtenvoorde. We kijken de komende 6 maanden hoe het gaat. En bij succes breiden we het aantal houders uit over de gehele gemeente.
Over de klimaatburgemeesters Oost Gelre
Benthe Papen en Barend Wassink zijn nu ruim een jaar klimaatburgemeesters van Oost Gelre. Een rol waarin ze al verschillende burgerinitiatieven op het gebied van klimaat en milieu hebben ondersteund, begeleid en geïnitieerd. De klimaatburgemeesters willen inwoners van Oost Gelre laten zien dat ze zélf actie kunnen ondernemen. Daarmee willen ze vooral bewustwording creëren. En laten zien dat acties op vele gebieden noodzakelijk zijn (hoe klein soms ook in onze directe omgeving). Dit om het grote probleem van het veranderende klimaat het hoofd te kunnen bieden.
Goede samenwerking inwoners, klimaatburgemeesters en gemeente
De klimaatburgemeesters zijn blij met de goede samenwerking met de gemeente. Soms kunnen inwoners zelf iets realiseren. Soms met hulp van mede-inwoners of via de klimaatburgemeesters. En soms, als dat nodig is, samen met de gemeente die openstaat voor dit soort mooie burgerinitiatieven.
Meer informatie over de klimaatburgemeesters Oost Gelre en hun activiteiten is te vinden op: www.klimaatburgemeesteroostgelre.nl.