Indrukwekkende toespraken bij de Veteranendag Oost Gelre

20 september 2023
Nieuws

Kranslegging door Gerard Boijnk en Sander Zweserijnen.

Op zaterdag 16 september was de lokale Veteranendag van Oost Gelre. Het was een dag vol indrukken, toespraken en emotie.  

Programma in Groenlo 

Deze dag, een samenwerking tussen gemeente Oost Gelre en het Veteranencomité, was voor het eerst in Groenlo. Het programma bij het herdenkingsmonument begon met een ceremonie van kranslegging. Er waren toespraken van geestelijk verzorger Sander Zweserijnen en burgemeester Annette Bronsvoort. Muziekvereniging Groenlo speelde het signaal Taptoe. Veteranen uit Oost Gelre vormden het eredetachement.  

Respect en erkenning 

Burgemeester Annette Bronsvoort was zichtbaar onder de indruk. “Of je nu oud of jong bent, steeds weer toont een nieuwe generatie militairen zijn verantwoordelijkheid. Allemaal hebben zij in opdracht van de Nederlandse regering, en dus namens het Nederlandse volk, hun werk gedaan in oorlogsomstandigheden en daarmee vergelijkbare situaties”.  

In het bijzijn van wethouders Arjen Schutten en Ellen Dusseldorp gaf ze de betekenis van deze dag aan. “Als gemeentebestuur omarmen we de initiatieven van het Veteranecomité. Ieder jaar blijven we ons respect en erkenning uiten voor de inzet van veteranen”.  

Verbinding met Oekraïne  

Voor de kranslegging was er een toespraak bij een tentoongestelde Russische tank op het plantsoen voor garage Oostland. Daarbij legden ze een link naar de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. Daar strijden ze voor vrede en veiligheid. Veteranen zetten zich ook in voor vrede, veiligheid en vrijheid in veel conflictgebieden in de wereld. De verbinding was dus snel gemaakt.  

“De imposante Russische tank laat zien wat er kan gebeuren als een volk met geweld onder de voet dreigt te worden gelopen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, aldus Gerard Boink, voorzitter van het Veteranencomité. Hij gaf een uitgebreide technische toelichting op het object. Geestelijk verzorger Sander Zweserijen zei dat vrijheid een woord is waarvan we ons bewust moeten blijven en aan moeten blijven werken. 

Informeel samenzijn 

In De Mattelier konden de veteranen luisteren naar een interessante presentatie over Her-Denken. Dr. Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit sprak over de betekenis en conjunctuur van het herdenkingen na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij legde hij de verbinding met het heden. Daarna was er alle gelegenheid voor de veteranen om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. We kijken terug op een succesvolle veteranendag. 

Inschrijving Veteranen Instituut  

Zaterdag ontvingen wij het signaal dat niet alle veteranen staan ingeschreven bij het Veteranen Instituut.

Controleer bij het Veteranen Instituut of u goed ingeschreven staat. Zo ontvangt u volgend jaar ook een uitnodiging voor de lokale veteranendag. Kijk voor meer informatie op de website van het Veteraneninstituut of bel naar (088) 33 400 50