Ideeën voor het bouwen van een small house? Kom maar op!

05 juli 2023
Nieuws

In onze gemeente hebben we – net als overal in Nederland – een tekort aan huizen. Er zijn diverse bouwplannen. Ook bouwen we op dit moment huizen in alle kernen. Maar helaas is dat nog niet genoeg. Gelukkig zijn er mensen die bij ons komen met ideeën om huizen te bouwen, bijvoorbeeld projectontwikkelaars of agrarische ondernemers. Ook van inwoners in het algemeen horen we ideeën.

Opvallend vaak zien we daarbij ideeën voor kleine woningen: ‘small houses’ noemen we ze. De ideeën gaan over nieuwbouw, maar ook om (een) small house(s) te maken in een bestaand gebouw. Een small house is een andere woonvorm dan een tiny house. Small houses zijn wel aangesloten op elektra en water, tiny houses vaak niet. Small houses hebben maximaal 70 vierkante meter vloeroppervlak en één volwaardige woonlaag.

Heeft u ideeën voor het bouwen van (een) small house(s)? In Oost Gelre kunt u uw droom mogelijk maken!

Hoe pakt u dit aan?

Bij het bouwen van een huis komt veel kijken, ook al is het een klein huis. Dat geldt alleen al bij de voorbereiding. Die moet volgens vaste regels, want een huis bouwt u nu eenmaal voor lange tijd. Dan is het fijn als u houvast heeft aan wat wel en niet kan. Ook is het belangrijk dat u die eerste stap op de goede manier zet.

Waar wilt u bouwen?

Het maakt uit waar u in onze gemeente (een) small house(s) wilt bouwen. Het verschilt of u wilt bouwen in het buitengebied, in de kleine kernen of in de kern Lichtenvoorde of Groenlo. Bij voorkeur komt u met een plan voor small houses in of direct bij de bebouwde kom. Voor elke situatie zijn er richtlijnen die u kunnen helpen bij de eerste stap. De verschillende richtlijnen vindt u op https://www.oostgelre.nl/small-houses.

Hoe dient u een plan in?

Als uw idee past in de verschillende richtlijnen, dan kunt u uw plan indienen. Over hoe dat moet, vindt u op de webpagina ook informatie. We bekijken of uw verzoek voldoet aan geldende wet- en regelgeving en of het past binnen het beleid.

Heeft u vragen of een eerste idee?

Voor inwoners die zo’n aanvraag niet eerder bij de hand hebben gehad, kan het best ingewikkeld zijn. U kunt uw vragen of een eerste idee mailen naar bouwen@oostgelre.nl. Dan kijken we samen of en hoe u uw (kleine) droomhuis kunt realiseren.