Hout stoken? Bekijk de Stookwijzer
Bekijk de Stookwijzer voordat u hout gaat stoken.
Het stoken van hout in open haard of houtkachel kan gezellig zijn. Maar het is helaas ook schadelijk voor gezondheid én milieu. Gaat u hout stoken? Kijk dan eerst op www.stookwijzer.nu. Die laat zien of de weersomstandigheden op dit moment gunstig zijn om hout te stoken in uw buurt.
Houtkachels
Er bestaan geen regels voor het stoken van hout in houtkachels. Houtkachels moeten wel voldoen aan (Europese) regels. Ondanks de eisen aan een houtkachel ontstaat er altijd rook. En dit kan last veroorzaken. Rook van een houtkachel, haard of vuurkorf is slecht voor uw gezondheid. Vooral kinderen, ouderen en mensen met long- of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig. Vooral deze mensen kunnen kan last hebben van het stoken van hout.
Bekijk de Stookwijzer
Gaat u hout stoken? Bekijk dan de volgende tips.
-
Stook niet bij mist of als er geen wind staat. Check vooraf de Stookwijzer. Daar ziet u of de weersomstandigheden wel of niet gunstig zijn om te stoken.
-
Stook alleen droog en onbehandeld/schoon hout.
-
Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
-
Zorg voor een volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
-
Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan.
-
Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatig vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
-
Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
Overlast? Ga in gesprek
Het stoken van hout kan overlast geven voor buren. Dat kan gaan over geur en (dikke) rook, maar ook over gezondheidsklachten. Wees redelijk als uw buren overlast van uw stookgedrag ervaren. Onderzoek samen of u afspraken kunt maken. Vindt u het moeilijk om het gesprek aan te gaan? Of heeft het gesprek niets opgeleverd? Dan kan buurtbemiddeling helpen. Kijk voor meer informatie op www.oostgelre.nl/buurtbemiddeling-bij-overlast-en-ruzie-met-buren.
Meer informatie over houtstoken?
Kijk op www.oostgelre.nl/hout-stoken.