default iconHonderden extra asielzoekers naar de Achterhoek vanwege Spreidingswet

Bron: De Gelderlander, Gerco Mons, 12 februari 2024

De komende twee jaar moet in de Achterhoekse gemeenten ruimte gevonden worden voor de opvang van 1691 asielzoekers. Eerder was uitgegaan van 1427 opvangplekken, maar uit een publicatie van de Rijksoverheid blijkt dat er honderden meer gezocht moeten worden.

De Rijksoverheid heeft de verwachte opvangcapaciteit per gemeente bekend gemaakt. En die getallen liggen dus flink hoger dan eerder verwacht. In november ging bijvoorbeeld Aalten ervan uit dat die gemeente opvangplekken moest vinden voor 100 asielzoekers. Nu, drie maanden later en na het aannemen van de Spreidingswet door de Haagse politiek, ligt dat aantal op 157.

De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord is spreekbuis namens de acht Achterhoekse gemeenten. Hij verzekert niet geschrokken te zijn van de forse stijging. ,,Als je het nieuws een beetje volgt, had je dit aan kunnen zien komen.”

Optimistisch

Bengevoord is optimistisch over het antwoord op de vraag of het de regio gaat lukken de gewenste 1691 opvangplekken te creëren. ,,De stijging laat wat mij betreft zien hoe nodig de Spreidingswet was. Het klopt dat de opgave van de regio hierdoor nog groter is geworden, maar ik blijf ervan overtuigd dat we dit kunnen opknappen met elkaar. Het belangrijkste is dat we elkaar helpen in de regio en ik proef die wil om er net als eerder samen uit te komen.”

Waar en hoe de asielzoekers een plek gaan krijgen in de Achterhoek, is nog onduidelijk. Tot nu toe staat alleen in Winterswijk een permanent azc, waar ruim vierhonderd mensen worden opgevangen. Eerder beklaagde onder andere burgemeester Harry de Vries van Montferland zich over de weigering van het coa om een aangeboden locatie voor tweehonderd vluchtelingen te accepteren.

,,We krijgen geen akkoord, omdat het vast zit op de regeltjes. Bijzonder frustrerend”, stelde de burgemeester vorige maand in deze krant. Waar het exact op vastloopt, wilde de burgemeester niet zeggen. Ook om te voorkomen dat de plek daarmee vroegtijdig openbaar gemaakt wordt. ,,De komst van asielzoekers is altijd gevoelig. Daarom willen wij als gemeente eerst in gesprek met omwonenden.”

De aantallen op een rijtje

De meeste asielzoekers moeten opgevangen worden in Doetinchem (307), bij de overige gemeenten gaat het om 255 in Berkelland, 221 in Bronckhorst, 201 in Montferland, 182 in Oost Gelre, 211 in Oude IJsselstreek en 157 in Winterswijk. In totaal gaat dus om 1691 vluchtelingen, waarvan 143 zogenoemde amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen).

De Achterhoekse gemeenten hebben met elkaar afgesproken dat er onderling uitgewisseld kan worden, waardoor de ene gemeente een beetje meer opvangt en de ander wellicht wat minder.

Het azc in Winterswijk. De komende twee jaar zijn in de Achterhoek nog eens 1691 opvangplekken nodig. Archieffoto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink