Hoge zorgkosten? Kijk of je deze kunt aftrekken van de belasting

22 februari 2023
Nieuws

Zorg je voor iemand die langdurig ziek is, of gehandicapt is? En woon je samen in hetzelfde huis? Of heb je zelf zorg nodig? Dan kun je sommige zorgkosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Heb je hoge zorgkosten, maar ben je niet verplicht om jaarlijks aangifte te doen voor de inkomstenbelasting? Dan kan het lonend zijn om dit vrijwillig te doen.

Vaak is gedeeltelijke teruggave van hoge zorgkosten mogelijk

De Belastingdienst houdt vrijwel altijd geld in op het loon, de uitkering of het pensioen dat je ontvangt. Heb je hoge zorgkosten? Dan kun je vaak een gedeelte van dat ingehouden geld van de Belastingdienst terugkrijgen. Ook kun je door de aftrek van zorgkosten bij de Belastingaangifte je (toetsings)inkomen verlagen. Ontvang je huur-, zorg- en/of kinderopvangtoeslag? Dan is de hoogte van je (toetsings)inkomen bepalend voor de hoogte van die toeslag(en).

Hulp van een vrijwillig belastingconsulent

Woon je in Oost Gelre en heb je hoge zorgkosten? Of ben je mantelzorger voor iemand met hoge zorgkosten? Dan kun je gratis gebruik maken van hulp van een vrijwillig belastingconsulent. Zij helpen je bij het invullen van de belastingaangifte. Deze vrijwilligers hebben veel ervaring en weten precies welke zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn. Je mag zorgkosten alleen aftrekken als het totaalbedrag van die kosten boven een bepaalde drempel uitkomt. De vrijwillig belastingconsulent kan voor je uitrekenen wat in jouw situatie van toepassing is.

Afspraak maken met een vrijwillig belastingconsulent?

Neem dan contact op met Matthijs Groot Nibbelink, consulent ouderenadvies & mantelzorg van de gemeente Oost Gelre. Je kunt hem bereiken via telefoonnummer: 06 – 53 40 46 25 of via e-mail: m.grootnibbelink@oostgelre.nl. Hij zorgt ervoor dat een vrijwillig belastingconsulent contact met je opneemt voor het maken van een afspraak. Belastingaangiftes moeten vóór 1 mei 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. Neem dus tijdig contact op voor hulp van een vrijwillig belastingconsulent.