Herinrichting rond Bentinckstraat en Remisepark is klaar

18 januari 2023
Nieuws
Bentinckstraat

De werkzaamheden aan het Remisepark en de Bentinckstraat, de Van Reedestraat en delen van de Middachtenstraat en Van Raesfeltstraat in Lichtenvoorde zijn klaar. Samen met aannemer Dusseldorp en landschapsarchitect DeGroene Ruyt werkten we hier ruim 2 jaar aan. Daarbij was veel aandacht voor het klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit. Dat zie je terug in de nieuwe inrichting. En soms is het minder goed te zien omdat het ondergronds is.

Wij zijn blij met het resultaat. Dit project is voor ons een voorbeeld voor nieuwe projecten. In dit artikel lees je wat we zoal gedaan hebben. Mogelijk krijg je inspiratie voor je eigen tuin, oprit of terras.

Minder tegels en stenen en stoep aan 1 kant van de weg

Het is niet meer zo dat er aan beide kanten van de weg een stoep moet liggen. Daar waar het kan, hebben we aan één kant de stoep weggehaald. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen en de opvang van regenwater. Ook heb je minder materiaal nodig.

Wat kun je zelf doen?

Misschien heb jij je tuin ook meer verhard dan nodig is en kun je tegels of stenen weghalen? Dan krijg je meer ruimte voor groen. En het water kan beter weglopen. Een groene tuin is beter voor de biodiversiteit. Ook is een groene tuin in de zomer koeler dan een tuin met veel stenen.

Opvangen van water onder het de straat

In de Middachtenstraat brachten we onder de straatstenen een waterbergende ondergrond aan van gebroken bakstenen en betonpuin. Tussen het puin is ruimte om water op te vangen. Dit water kan daarna langzaam wegzakken in de ondergrond. Dit is goed voor het grondwaterpeil. De bakstenen en het betonpuin komen van een gesloopt gebouw. Zo gebruiken we het materiaal opnieuw en hoeven we geen nieuwe stenen te gebruiken. Ook op andere plekken laten we het regenwater niet direct weglopen naar het riool. We laten het eerst stromen naar de een strook met planten en bomen, wat goed is voor de beplanting.

Wat kun je zelf doen?

Ook op je eigen grond kun je water opvangen en laten wegzakken in de grond. Bijvoorbeeld door regenpijpen af te sluiten van het riool. Het water kan dan in je tuin stromen. Ook kun je onder de grond (bijvoorbeeld onder je grasveld) een waterberging maken. Bijvoorbeeld met een krattensysteem of een grindkoffer. Wist je trouwens dat je subsidie kunt krijgen voor maatregelen die zorgen dat er minder regenwater in het riool komt? Kijk eens op www.oostgelre.nl/klimaat.

Bestratingsmaterialen nog een keer gebruiken

Het was lange tijd gewoon om bij het opnieuw inrichten van de openbare ruimte te kiezen voor nieuw bestratingsmateriaal zoals trottoirtegels. Maar is dat wel altijd nodig? Wat als het materiaal nog goed is, maar het er misschien alleen iets minder mooi uitziet? Moet je het dan vervangen door nieuw materiaal? Wij hebben ervoor gekozen om de nog goede trottoirtegels te hergebruiken in de nieuwe stoepen. Ook hebben we er een mooie zitbank van gemaakt bij de ontmoetingsruimte in het Remisepark.

Wat kun je zelf doen?

Haal je tegels of andere stenen weg van je oprit of je terras? Kijk dan eens of je ze opnieuw kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als afscheiding van een groenborder. Dit scheelt kosten voor de afvoer van de tegels. En ook in (het recyclen van) de afvalberg

Oog voor meer groen en toename biodiversiteit

Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving. Ook zorgt een groene omgeving voor minder hittestress en wateroverlast. Door aan één kant van de weg de stoep weg te laten, ontstaat meer ruimte voor groen. In de nieuwe stroken met groen komen vooral vaste planten en heesters. Dat zorgt voor een lange bloeitijd door het jaar heen. Een deel van de planten is eetbaar. Blaadjes voor in de thee, bloemen

als smaakmaker of de vruchten om zo van te snoepen. Afwisseling van de planten draagt bij aan de biodiversiteit; de rijkdom aan soorten planten, dieren en bodemleven.

Sommige plekken onder bomen zijn minder geschikt voor vaste planten of kruidenrijk gras. Dan zijn bloembollen als aanvulling op het gras een goede oplossing. Dit zie je in het Remisepark. Daar zorgen opgaande begroeiing, pluktuinen, bloemrijk grasland en gazon zorgen voor een grote variatie.

Wat kun je zelf doen?

Ook in je eigen tuin kun je voor meer afwisseling zorgen in beplanting en gras. Dat is goed voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Laat in de herfst het blad tussen de beplanting liggen. De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond waardoor de grond minder snel bevriest. Op deze manier komen planten en dieren een koude winter makkelijker door.

Bekijk de film van het hele project

De film kun je bekijken op de projectpagina