Groenlo is middelpunt in Ronde van de Achterhoek

23 augustus 2023
Nieuws

Zondag 27 augustus is de Ronde van de Achterhoek. Dit jaar start deze internationale wielerkoers in Groenlo. Ongeveer 25 ploegen doen eraan mee. Zij doorkruisen 8 Achterhoekse gemeenten over een parcours van zo’n 200 kilometer.  

Wethouder Sport, Bart Porskamp vindt het geweldig dat de Ronde van de Achterhoek kan starten en finishen in Groenlo. “Een prachtig sportevenement, niet voor niets noemen we het de ‘Achterhoekse Hoogmis’. En zo zien nog meer mensen hoe mooi Groenlo en Oost Gelre is. Dat is ook belangrijk voor onze lokale ondernemers.” 

Presentatie wielerploegen, start en finish 

Rond 10.45 uur presenteren de wielerploegen zich op het podium aan de Ruurloseweg. Vanaf 12.00 uur vertrekt de karavaan daar vandaan geneutraliseerd richting Deventer Kunstweg. Bij de Buitenweg start de wielerwedstrijd officieel. Rond 16.00 uur komt de karavaan Groenlo weer binnen en legt daar 4 keer het lokale parcours af. De route van de lokale wedstrijd ziet u op de plattegrond. De finish is rond 16.20 uur aan de Ruurloseweg. Op het podium daar zal wethouder Bart Porskamp om 16.45 uur de winnaars huldigen. 

Wielerkoers live volgen 

Vanaf 14.30 uur zendt Omroep Gelderland de Ronde van de Achterhoek live uit op televisie. Onder andere met beelden vanuit een helikopter. Ook NOS Langs de Lijn doet live verslag. 

Leuke activiteiten bij startlocatie Ruurloseweg 

Tijdens wielerkoers zijn aan de Ruurloseweg verschillende leuke activiteiten. Bijvoorbeeld het onderdeel Uniek Sporten waarbij sporters met een beperking aan de start komen in 2 aparte onderdelen. ID-cycling is voor mensen met een verstandelijke beperking (ID staat voor ‘intellectual disability’). Sporters met een fysieke beperking nemen het tegen elkaar op bij het onderdeel voor Alinkers en Framerunners. Tussen de onderdelen door organiseert wielervereniging RTCG uit Groenlo de open Achterhoekse sprintkampioenschappen.  

Verkeersmaatregelen 

  • Vanwege het op- en afbouwen van het parcours sluiten we de Ruurloseweg helemaal af van zaterdag 26 augustus tussen 12.00 tot 19.00 uur en zondag tussen 9.00 tot 19.00 uur. 

  • Een aantal straten in Groenlo zijn zondag 27 augustus tussen 9.00 en 19.00 uur helemaal afgesloten. Dit zijn de Bernard van Galenstraat, Bisschop Philip Roveniusstraat en de Buitenschans. 

  • Zondag tussen 15.00 en 19.00 uur zijn de volgende straten helemaal of voor een deel afgesloten: Ruurloseweg, Ziekenhuisstraat, Kerkwal, Nieuwstad, Lievelderstraat, Lichtenvoordseweg, Slatmansweg, Oude Papendijk, Eefselerweg en Steenbraakweg. 

Parkeren 

‘s Zondags geldt verder een parkeer- en stopverbod rondom het gebied van de start en finish. De organisatie heeft omwonenden gevraagd niet te parkeren op de straten of stoepen van het parcours. Zij ontvingen ook een brief met informatie over het verlaten van het parcours. Parkeren kan bij parkeerplaats De Bron (Buitenschans) en bij het Gezondheidscentrum (Papendijk).  

Meer weten? 

Kijk voor meer informatie en het programma op www.rondevandeachterhoek.nl en de Facebookpagina rondevandeachterhoek