Glasvezel in het buitengebied

De glasvezel wordt definitief aangelegd in Oost Gelre. In 2017 hebben de bewoners supersnel internet.

Een goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Maar bij de aanleg hiervan dreigde het buitengebied door lange afstanden en hoge kosten buiten de boot te vallen. Een private partij, CIF, heeft zich nu gemeld om de glasvezel aan te leggen in de Achterhoek en in Lochem, Zutphen en Doesburg.

Diensten en kosten

Bewoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Denk aan zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen.

Witte gebieden

De aanleg beperkt zich tot de zogenoemde ‘witte gebieden’. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening (zoals bijvoorbeeld coax) aanwezig. In Oost Gelre gaat het om zo’n 1700 adressen in het witte gebied.

Inzet dorpsbelangenorganisaties

CIF gaat de glasvezel aanleggen. Bij die vraagbundeling werkt CIF nauw samen met de dorpsbelangenorganisaties.

Informatie

Vragen over de aanleg van de glasvezel? Kijk dan op www.glasvezelbuitenaf.nl. Let op! De postcodecheck is pas actief vanaf het moment dat inwoners zich kunnen aanmelden voor een abonnement. Naar verwachting direct na de zomervakantie van 2017. Op dit moment vindt u op de site alleen algemene informatie.

Vindt u het antwoord niet op glasvezelbuitenaf.nl, stuur dan een mail naar glasvezel@oostgelre.nl. Bellen mag ook naar de gemeente, Brandt Keegstra, (0544) 39 35 52.

U kunt zich via glasvezel@oostgelre.nl ook aanmelden om via de mail op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Waarom glasvezelinternet belangrijk is voor de zorg?

Mensen wonen steeds vaker thuis, ook als ze zorg nodig hebben. Zorg die vroeger vaak in een verpleeghuis of een ziekenhuis werd gegeven. Om deze zorg verantwoord thuis te kunnen bieden, maken we steeds meer gebruik van digitale technieken.

Ouderen kunnen bijvoorbeeld beeldbellen met verpleegkundigen als ze vragen hebben. Of ze sturen via een zorgapp gezondheidsgegevens door. Dat werkt met een ADSLverbinding, maar is veel sneller en betrouwbaarder met een glasvezelverbinding.

Zorgorganisaties en mantelzorgers houden ook steeds vaker via een videoverbinding op afstand een oogje in het zeil. Bijvoorbeeld ’s nachts bij mensen met dementie of bij mensen in de laatste levensfase. Ze kijken ook op afstand mee bij mensen die thuis worden behandeld en via een infuuspomp medicijnen, voedingsstoffen en vloeistof toegediend krijgen. Het gevaar dat het scherm daarbij op zwart gaat, moet verwaarloosbaar zijn.

Een snelle, betrouwbare internetverbinding is essentieel als een deel van de zorg via digitale middelen verloopt.

Glasvezelinternet kan voor mensen het verschil maken tussen thuis blijven wonen en in een verzorgingshuis of ziekenhuis verblijven. Een groot verschil in zelfstandigheid. In de toekomst komen er alleen maar meer van dit soort digitale toepassingen, die het leven van ouderen makkelijker en veiliger maken. In de Achterhoek lopen we voorop als het gaat om innovatieve zorg. Als dat zo blijft, is dat goed voor Achterhoekse ouderen én voor de uitstraling van de regio. Daarvoor is glasvezelinternet cruciaal.

Op de website Glasvezel Buitenaf vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.

Heeft u een vraag aan gemeente? 

Vindt u het antwoord niet op glasvezelbuitenaf.nl, stuur dan een mail naar glasvezel@oostgelre.nl. Bellen mag ook naar de gemeente, Brandt Keegstra, (0544) 39 35 52.

U kunt zich via glasvezel@oostgelre.nl ook aanmelden om via de mail op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.