Gemeente en horeca slaan handen ineen tegen drugsgebruik

20 maart 2024
Nieuws

‘Je bent van harte welkom, maar er zijn grenzen’. Dit is het standpunt dat de gemeente Oost Gelre samen met deelnemende horeca naar buiten brengt. Burgemeester Annette Bronsvoort onthulde het herkenningsbord samen met vertegenwoordigers van horeca en politie. De horecaondernemers hangen het herkenningsbord in hun zaak op. Het vertaalt de grenzen in huisregels, waaronder NIX18, geen slag-, vuur- en/of steekwapens en geen ongewenste intimiteiten. Extra nadruk leggen we op ‘geen drugs’. Dit sluit aan bij het voorstel Drugs d’r Uut! dat de gemeenteraad in 2022 unaniem heeft aangenomen.  

Drugsgebruik moeten we niet onderschatten 

Burgemeester Bronsvoort: “Ik ben blij dat we samen met de horeca een vuist maken tegen drugsgebruik. Hiermee stellen we een norm! Dit doen we niet alleen met de horeca. We gaan ook naar scholen, (sport)verenigingen en hokken en keten. We voeren preventieve acties uit. En we voeren acties uit om problemen aan te pakken als we die signaleren. Een van de voorbeelden is de actie tegen drugsgebruik op openbare plekken tijdens carnaval. Uit deze actie bleek dat we het probleem niet moeten onderschatten. Drugsgebruik is slecht voor je gezondheid. Maar daarnaast komt er bij de productie van drugs veel geweld en criminaliteit kijken. Door de handen ineen te slaan, stellen we samen een norm. Hier geldt: je bent welkom, maar er zijn grenzen.” 

Herkennen van drugsgebruik en/of -handel 

Om deze grenzen te kunnen bewaken, moet de horeca drugsgebruik en/of -handel leren herkennen. Daarvoor biedt de gemeente een training aan aan de horeca. Door verschillende acties uit te voeren krijgen we een beter beeld van drugsgebruik en/of drugshandel in horecagelegenheden. Verder gaan de boa’s, politie en horeca beter met elkaar samenwerken. 

Doe je mee? 

13 horecagelegenheden hebben al aangegeven mee te doen. Ben je ook eigenaar van een horecazaak in Oost Gelre en wil je je aansluiten bij deze actie? Graag! Stuur daarvoor een e-mail naar Sam Zoetman (s.zoetman@oostgelre.nl).