Ervaringen met opvang statushouders in De Kievit Lichtenvoorde
Projectleider Karen de Grood (links), locatiecoördinator Sandra Nijland (midden) en vrijwilliger Shayla Hanna (rechts) vertellen over hun ervaringen bij De Kievit.
Deze zomer verhuizen de laatste statushouders van De Kievit in Lichtenvoorde naar een woning in de gemeenten Oost Gelre, Aalten, Oude IJsselstreek of Winterswijk. Dit gebeurt vóór 15 augustus. Vanaf 1 september krijgt het gebouw nieuwe huurders. Wat komt er zoal kijken bij het bieden van een veilig onderkomen aan 140 statushouders? Wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre, projectleider Karen de Grood, locatiecoördinator Sandra Nijland en vrijwilliger Shayla Hanna vertellen over hun ervaringen.
Als gemeenten staan we voor de landelijke verplichting om deze statushouders te huisvesten. De gemeenten Oost Gelre, Aalten en Winterswijk brengen elk 40 statushouders onder, de gemeente Oude IJsselstreek 20 statushouders. Wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre: “We hebben nu al bijna alle bewoners een eigen woning kunnen bieden. De tijdelijke woonvoorziening in De Kievit heeft belangrijke pluspunten: bewoners maken eerder kennis met de gemeente waar ze uiteindelijk gaan wonen. Zij zijn dankbaar voor de rust die ze eindelijk hebben na een lange onzekere tijd.”
Opvang en huizen regelen
Projectleider Karen de Grood heeft de opvang en huisvesting van statushouders in Oost Gelre opgezet. “Toen in november vorig jaar de eerste bewoners kwamen, zag ik echt de mensen die vaak onder moeilijke omstandigheden hun land moesten ontvluchten. Dat maakte diepe indruk op mij. Het was goed te merken dat zij hier tot rust kwamen. Iedereen heeft een eigen slaapruimte, badkamer en toilet. Er is ook altijd iemand die ze op weg kan helpen. Ons team is voor iedereen vriendelijk, gastvrij en respectvol. Er is een hele prettige sfeer hier in De Kievit.”
Dagelijkse dingen
Karen legt uit hoe het er in De Kievit aan toe gaat. “De bewoners houden zelf alles schoon en doen hun eigen was. Ze regelen met elkaar op welke momenten ze koken en eten en dat verloopt allemaal probleemloos. Dan te bedenken dat het gebouw maar 6 keukens heeft voor 140 bewoners. Ik was blij verrast dat dit zonder problemen verliep.”
Leven gaat verder
“Als je in een tussenopvang zoals De Kievit woont, gaat het leven gewoon door”, zegt Karen. “Zo zijn in de afgelopen maanden 2 mooie baby’s geboren. Jongeren slaagden voor hun vmbo-examen en families werden herenigd. Er waren ook moeilijke momenten voor de bewoners, zoals de aardbeving in Turkije en Syrië. Natuurlijk staan op dit soort momenten de bewoners en het team van De Kievit voor elkaar klaar.”
Veel zaken te regelen
Sandra Nijland regelt als locatiecoördinator alle zaken in het gebouw. “In het begin ging dit vooral om praktische dingen, zoals het gebouw en de kamers inrichten,” vertelt ze. “Denk ook aan een kamerverdeling maken, de ontvangst regelen, huisregels opstellen, vrijwilligers werven en inwerken. We zorgden dat elke kamer schoon en ingericht was. Een behoorlijke klus, waarbij vooropstond dat iedereen zich hier welkom voelt en prettig kan wonen.”
Warm welkom
“De bewoners voelen zich echt welkom in Oost Gelre,” zegt Sandra. “Dit was te merken tijdens de nationale opschoondag toen bewoners en buurtbewoners samen zwerfafval opruimden in de wijk. Ook tijdens een high tea met buurtbewoners ontstonden mooie gesprekken. De bewoners genieten van deze leuke momenten. Verder organiseren de vrijwilligers verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld sportmiddagen en taallessen, maar ook voorlichting over allerlei onderwerpen. Zo fietst een vrijwilliger regelmatig met bewoners door de omgeving. Hij leert ze Nederlands en vertelt over de omgeving. Dit helpt hen onze cultuur te begrijpen én het brengt afleiding. Dat is heel fijn, want velen hebben zorgen om achtergebleven familieleden. Samen eten was ook een groot succes. We zagen bewoners de heerlijkste maaltijden op tafel zetten!”
Zelf doen
Sandra: “Natuurlijk krijgen de bewoners uitleg over waar ze met welke vragen heen kunnen. En mensen die nog niet goed genoeg Nederlands spreken, helpen we op weg. Bijvoorbeeld met het maken van een doktersafspraak. Maar in de basis regelen ze alles zelf. Met organisaties die hulp bieden hebben we in korte tijd een goede samenwerking opgezet. Zo kwam de GGD hier voorlichting geven en hielden Vluchtelingenwerk Nederland, het consultatiebureau en maatschappelijk begeleiders spreekuren.”
Als vrijwilliger aan de slag
De 16-jarige vrijwilliger Shayla Hanna uit Lichtenvoorde organiseert met veel plezier activiteiten voor de kinderen. “Ik studeer aan het Graafschap College in Doetinchem. Wij hadden met school een bijeenkomst in De Kievit. Omdat mijn vader uit Syrië komt, was ik erg bezig met wat in De Kievit gebeurde. Ik vroeg bij de receptie of ik nog iets kon doen. Ja dus! Nog diezelfde middag heb ik mijn betaalde bijbaan opgezegd en me aangemeld als vrijwilliger. Waarom? Iets doen wat ik leuk vind, vind ik belangrijker dan geld verdienen.”
Kinderactiviteiten
“Het is superleuk om samen met kinderen cupcakes te bakken en te knutselen”, vertelt Shayla enthousiast. “Of om bij warm weer een watergevecht te houden met een buikschuifbaan. Ook voor de volwassenen die erbij staan te kijken. We houden ook muziekavonden waarop we bijvoorbeeld ‘Just Dance’ en kandidaten nadoen.” Shayla vertelt dat zij de bewoners ook Nederlands leert. Zij leert Arabisch van hen.
Goede sfeer
Shayla: “Toen ik eraan begon, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Maar ik voelde een goede sfeer. Het is mooi om te zien hoe kleine dingen mensen blij kunnen maken. Ook bij moeilijke momenten, zoals vlak na de aardbevingen in Turkije en Syrië. We waren toen vaker bij De Kievit om activiteiten te doen met de kinderen. Zo hadden de ouders tijd voor zichzelf en dat betekende veel voor ze. Voor ons als vrijwilligers was dit bijzonder om mee te maken.”
Heeft u nog vragen?
Meer informatie over de tijdelijke opvang van statushouders in onze gemeente vindt u op www.oostgelre.nl/informatie-over-tijdelijke-huisvesting-statushouders. Heeft u nog vragen? Dan kunt u tot 1 september mailen naar dekievit@oostgelre.nl. U krijgt zo snel mogelijk antwoord.
Vanwege het Offerfeest brengt de heer Alyousef iets lekkers.
Het gebouw aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde.