Drugslab en brandpand bij Zomermarkt Lichtenvoorde

28 juni 2023
Nieuws

Een nagebouwd drugslab.

Het eerste weekend van juli is de Zomermarkt in het centrum van Lichtenvoorde. Op 1 en 2 juli is er, naast muziek- en andere activiteiten, ook de braderie van 11.00 tot 17.00 uur. Bij de kerk aan de Rapenburgsestraat is een ‘veiligheidshoek’ ingericht. Hier kunt u een nagebouwd drugslab en een brandpand bezoeken. Komt u kijken?

Cocaïnehandel, hennepteelt en synthetische drugs

Bureau Drugszaken heeft een drugslab nagebouwd waarin u kunt rondlopen. Hier leert u tekenen van drugsproductie, -gebruik en -handel herkennen. Verder krijgt u informatie over de criminaliteit in de wereld van cocaïnehandel, hennepteelt en synthetische drugs.

In de containers kunt u bijvoorbeeld het persen en uitwassen van coke bekijken. U ziet dan welke (brand-)gevaren hierbij voorkomen. Ook hoort u hoe het geld, dat criminelen in de onderwereld hiermee verdienen, leidt tot ondermijning in de bovenwereld.

Ontdek het verschil tussen bijvoorbeeld een cocaïnewasserij en een synthetische-drugslab voor amfetamine of MDMA. Zie hoe hennep/wiet verwerkt wordt tot drugs en welke gevaren er zijn bij het maken van synthetische drugs.

Krijg op een veilige manier inzicht in de gevaren die spelen bij de productie van drugs. Hierdoor leert u sneller verschillende materialen en geuren herkennen die hierbij horen.

Brand in huis? U heeft 3 minuten... Bent u op tijd?

In de ‘veiligheidshoek’ staat ook het brandpand van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Het brandpand is een rode container waar u kunt ervaren hoe brandveilig uw huis is. U heeft bij brand maar 3 minuten om weg te komen! Gaat u dat redden? Neem deel aan een interactief spel in de container met uw smartphone. En dan merkt u zelf hoe kort die 3 minuten zijn…

Leefbaarheid in de gemeente van groot belang

Drugshandel, wietteelt of productie van andere drugs raakt u als buurtbewoner altijd. Overlast door stank, lekkage en vervuiling bijvoorbeeld. Uw buurt takelt af. En dat geeft een gevoel van onveiligheid, voor uzelf of uw kinderen.

Daarom vragen we u om met ons mee te kijken naar tekenen van ondermijning en bijvoorbeeld drugsproductie. Melden loont! Altijd. We doen altijd eerst onderzoek na een melding.

Wilt u uw vermoedens melden?

Dat kan bij de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt ook een melding doen via het lokale Meldpunt Verdachte Situaties op www.oostgelre.nl/meldverdacht. Bij acute of levensbedreigende situaties belt u natuurlijk 1-1-2.

Tips om uw buurt veilig te houden

Wilt u meer weten over wat u kunt doen om uw buurt veilig te houden? Kijk dan op www.oostgelre.nl/veiligheid_en_ondermijning.