De Wet digitale overheid en uw rijbewijs vanaf 1 juli 2023

05 juli 2023
Nieuws

Per 1 juli is de Wet digitale overheid ingegaan. Vanaf die datum kunt u ook uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij de overheid. Hieronder leest u meer over de inlogfunctie en wat het voor u betekent.

Wat verandert er niet?

  • Het rijbewijs zelf
  • De aanvraag en afgifte van het rijbewijs.

Wat verandert er wel?

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren. Elk rijbewijs heeft dus vanaf 1 juli een inlogfunctie, maar u kunt er voor kiezen die niet te activeren.

Waar kunt u terecht met vragen over de inlogfunctie?

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD via (088) 123 65 55 (lokaal tarief). Op werkdagen zijn zij bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag is dit van 9.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u online contact opnemen via www.digid.nl/contact.

Wat houdt inloggen met een identiteitsbewijs (rijbewijs of identiteitskaart) in?

Inloggen met een identiteitsbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen, willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart via de DigiD-app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens.