build-reside iconDe Richterspoort

Op de hoek van de Twenteroute en de Richterslaan komen twee gebouwen te staan. Naast woningen is er ook plaats voor kantoren. Het wordt een markante entree voor Lichtenvoorde: de Richterspoort.

Jos Hoenderboom (wethouder gemeente Oost Gelre) en Bram Klomps (directeur bouwbedrijf Klomps)

Afspraken

Bouwbedrijven konden eind vorig jaar ideeën aanleveren voor invulling van dit gebied. De gemeente Oost Gelre heeft gekozen voor het ontwerp van Bouwbedrijf Klomps en het architectenbureau Weusten Liedenbaum. Wethouder Jos Hoenderboom en directeur Bram Klomps zetten afgelopen woensdag hun handtekening onder deze samenwerking.

39 huur- en koopappartementen 

Op deze hoek komen 2 gebouwen met daarin 39 appartementen. Het gaat hier om koopwoningen en huurwoningen. Je kunt hier terecht als starter, maar ook als je wat ouder bent. Wethouder Jos Hoenderboom is blij met de start van dit project: "We hebben in onze gemeente snel goede woningen nodig. En dit project is een mooi voorbeeld van hoe we rekening met de natuur en het klimaat."

Bram Klomps vindt het mooi dat er een herkenbaar punt langs de Twenteroute komt: "Dat komt vooral door de fraaie woontoren op de hoek. Die is van afstand al te zien." In dit markante gebouw komen betaalbare, middeldure en dure koopwoningen. Daar is binnen onze gemeente behoefte aan.

In het andere gebouw komen woningen voor de middenhuur. Ook daar is op dit moment veel vraag naar. Deze zijn in principe voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen of die geen hypotheek kunnen krijgen voor een betaalbare koopwoning.

Publieksfunctie begane grond

Wat er op de begane grond komt, is nog niet bekend. Het kan zijn dat er zorgvoorzieningen, winkels of kantoren komen. Of een plek om elkaar te ontmoeten.

De gebouwen passen bij wat er staat

De twee gebouwen sluiten wat uiterlijk betreft goed aan op wat er al op het Eschpark is gebouwd. Het worden baksteen gebouwen in een roodtint met een flauwe kap met royaal overstek. Bewoners kijken straks uit over het kruispunt en op het Achterhoekse landschap.

Groen

De gebouwen liggen straks in het groen. In "ruw bloemrijk grasland" komen groepen van verschillende soorten bomen. En wat bijzonder is: er worden nestkasten voor vogels en vleermuizen opgenomen in het gebouw. De parkeerplaatsen krijgen een halfdoorlatende vloer, waardoor het regenwater in de bodem weg kan zakken. En bij veel regen wordt het water opgevangen in natuurlijke wadi’s.

Bestemmingsplanprocedure

De gemeente gaat nu beginnen met het veranderen van bestemmingsplan. Daarna kunnen inwoners die er belang bij hebben een reactie geven. Bouwbedrijf Klomps kan waarschijnlijk in 2024 beginnen met de bouw.

Inschrijven kan

Wie interesse heeft in een woning aan de Richterspoort kan een mail sturen naar info@klomps.nl of bellen naar (0315) 65 70 00.

De Richterspoort Lichtenvoorde

De Richterspoort in Lichtenvoorde is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Eschpark en bevindt zich op de hoek van de Twenteroute – Richterslaan. De locatie is in de ontwikkeling opgenomen als multifunctionele plek. Voor deze locatie staat een combifunctie beschreven voor wonen en kantoren, sport of recreatie. Daarnaast staat deze locatie vanwege de ligging beschreven als hoogwaardig entree voor Lichtenvoorde.

Visie vastgesteld door gemeenteraad

Tijdens de raadsvergadering op 21 september 2021 zijn de visies voor de woningbouwlocaties ’t Flierbos, de 3 vrijkomende schoollocaties en de Richterspoort in Lichtenvoorde door de gemeenteraad vastgesteld. In totaal wordt de bouw van zo’n 145 woningen mogelijk gemaakt. De raad heeft ingestemd met de visies en met het voorbereidingskrediet om de visies uit te werken in concreet uitvoerbare plannen.