De eikenprocessierups zorgt nog steeds voor overlast

09 augustus 2023
Nieuws

De haren van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen.

In de zomermaanden kunnen in eikenbomen nesten zitten van de eikenprocessierups. De rupsen hebben dan brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Tussen half mei en half juli zijn de rupsen actief. Daarna verpoppen ze tot vlinders. Wel laten ze dan nog een hoop brandharen achter in de nesten. Die kunnen ook nu nog overlast geven. 

Bestrijding van eikenprocessierupsen 

Ondanks dat er dit jaar minder meldingen en plekken met nesten zijn, is de eikenprocessierups dus nog steeds actief. Vanaf half mei hebben we in totaal ca. 8.200 gemeentelijke bomen preventief behandeld. En we behandelden waar het mocht volgens de Wet natuurbescherming. Dat gebeurde met een biologisch bacteriepreparaat. Op https://bit.ly/eikenprocessierups2023 ziet u welke bomen uit voorzorg zijn behandeld. 

Overlast van eikenprocessierupsen melden 

Overlast van de rupsen in gemeentebomen kunt u nog steeds melden via een kaart op onze website. Ga naar www.oostgelre.nl/eikenprocessierups2023. Op deze kaart ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen, parken of bij scholen. Bomen in bosgebieden staan er niet op. We werken met een stoplichtensysteem. Dat gaat heel makkelijk: 

  • Rood Het nest in de boom is bekend. U hoeft geen melding te doen. We gaan kijken. 

  • Oranje Het nest in de boom is bekend. Wij hebben de locatie bekeken. We laten het nest opruimen. 

  • Groen Wij hebben nog geen melding over deze boom gekregen. Heeft u in deze boom een nest gezien? Dan kunt u de boom aanklikken. Deze boom kleurt daarna rood. 

Bomen op uw eigen terrein 

Ziet u nog eikenprocessierupsen in eiken in uw eigen tuin of op uw terrein? Bestrijd ze dan niet zelf. Hierdoor kunnen brandharen van de rups zich verspreiden en kunt u gezondheidsklachten krijgen. Huur altijd een gespecialiseerd bedrijf in om ze te bestrijden. 

Vragen of meer informatie? 

Neem gerust contact op met de afdeling Omgeving. Dat kan telefonisch via (0544) 39 35 35. Of via e-mail: gemeente@oostgelre.nl.