Controle containers voor betere afvalscheiding

30 maart 2023
Nieuws

In Oost Gelre haalt ROVA het afval gescheiden op. Zo kunnen we veel grondstoffen opnieuw gebruiken of recyclen. Plastic, metaal en blik (pmb) moeten bijvoorbeeld in de oranje container. En gft-afval hoort in de groene container. Toch zit er vaak verkeerd afval in de containers. Bijvoorbeeld restafval in een pmd-container. Of een grote plastic zak in de gft-container. We willen de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen verbeteren. Daarom gaat ROVA containers controleren. Containers met verkeerd afval blijven staan en worden niet geleegd.

De chauffeur controleert de containers

Zo kan hij zien of er spullen of materialen in de container zitten die er niet in horen. Zit er toch vervuiling in container? Dan laat de chauffeur de container staan. Hij hangt een kaart aan de container. Daarop staat welke soort vervuiling is gevonden. Als u de vervuiling uit de container haalt, dan leegt ROVA de container de volgende keer weer. Zit uw container in de tussentijd vol? Dan kunt u uw afval zelf wegbrengen naar het afvalbrengpunt bij Remondis Lichtenvoorde of bij Rouwmaat Groenlo.

Door vervuiling kunnen we niet goed recyclen

Als er vervuiling in de containers zit, kan dat het recyclingproces verstoren. Een paar containers met veel vervuiling kunnen er al voor zorgen dat een hele vracht grondstoffen wordt afgekeurd. En zo’n vracht bestaat uit de inhoud van honderden containers. Die vracht moet dan samen met het restafval worden verbrand. Dat is jammer, want daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren. Ook is verbranding van afval duur en slecht voor het milieu.

Waarom is goed scheiden belangrijk?

Huishoudelijk afval bestaat voor een groot deel uit waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, kunnen we deze grondstoffen opnieuw gebruiken. Gft kun je bijvoorbeeld omzetten tot groen gas en compost. Van pmd kun je straatmeubilair en fleecetruien maken. En oud glas kun je recyclen tot nieuw glas.

Wilt u weten in welke container het afval hoort? Kijk op www.rova.nl/scheidingswijzer.