BuurtWhatsApp

BuurtWhatsApp is bedoeld om woninginbraak en andere criminaliteit in je buurt tegen te gaan. Bewoners spelen daarbij een belangrijk rol. Via BuurtWhatsApp melden zij verdachte situaties en personen eerst bij 112. En daarna aan andere buurtbewoners via een WhatsApp-groep. Op deze pagina vind je meer informatie.

Aanmelden

Geef daarbij je naam, adres en mobiele telefoonnummer door.

Wijkagenten

Wil je weten wie jouw wijkagent is? Kijk op politie.nl

Een BuurtWhatsApp bestaat uit deelnemers uit verschillende straten, die bij elkaar in de buurt liggen. Hieronder vind je de wijkindeling in Oost Gelre.

Aanmelden

Geef daarbij je naam, adres en mobiele telefoonnummer door.

Wijkagenten

Wil je weten wie jouw wijkagent is? Kijk op politie.nl.

Wat is een BuurtWhatsApp?

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties of personen in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Wat is het doel van een BuurtWhatsApp?

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Met het melden van verdachte situaties (eerst bij 112!) in een BuurtWhatsApp worden buurtbewoners snel gewaarschuwd. Zo kunnen zij verdachte personen in de gaten houden. Ondertussen kan de meldkamer de politie inlichten, die tot eventuele actie kan overgaan.

Wie zitten er in een WhatsApp-groep?

In elke groep kunnen maximaal 256 personen deelnemen. Dat is de grens van WhatsApp.
In elke groep zijn 2 of 3 beheerders. Zij zijn ook lid van de zogenaamde regiegroep.

Wat is de rol van een beheerder?

  • Een beheerder voegt nieuwe leden toe aan de groep.
  • Een beheerder houdt in de gaten of de deelnemers zich aan de spelregels houden.
  • De beheerder zit in de regiegroep (een aparte WhatsApp-groep met alle beheerders).
  • Een beheerder deelt berichten uit zijn eigen wijkgroep, die relevant kunnen zijn voor meerdere wijkgroepen, in de regiegroep. Bijvoorbeeld als een verdachte een andere wijkgroep binnenloopt.
  • De beheerder ziet in de regiegroep berichten uit Oost Gelre die relevant kunnen zijn voor meerdere wijkgroepen. De beheerder kan bepalen om een relevant bericht van een andere wijkgroep ook in de eigen groep te plaatsen.

Wat is de regiegroep?

De regiegroep is een aparte WhatsApp-groep waarin alle beheerders van de verschillende WhatsApp-groepen in Oost Gelre zitten. Beheerders kunnen berichten die mogelijk relevant zijn voor andere wijkgroepen in de regiegroep delen, bijvoorbeeld als een verdachte een andere wijk binnenloopt. Zo zijn de beheerders van alle groepen in de gemeente op de hoogte en kunnen ze zelf bepalen of het bericht ook relevant is voor de eigen wijkgroep. Als dit zo is, kan de beheerder het bericht ook in de eigen wijkgroep delen.

Moet ik mijn groep bij de gemeente aanmelden?

We hebben graag een overzicht van alle actieve WhatsApp-groepen in de gemeente zodat bij de gemeente en politie bekend is waar wijkgroepen actief zijn. Het aanmelden van de groep kan via buurtwhatsapp@oostgelre.nl. Vermeld hierbij waar de groep actief is (straatnamen), hoeveel deelnemers er zijn en vermeld de contactgegevens van de beheerder(s). 

Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in je buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal spelregels opgesteld. Deze kun je toepassen op de BuurtWhatsApp in je wijk.

1. Minimumleeftijd

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij raden aan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen.

2. Buurten / wijken

Deelnemers moeten wonen in de wijk of buurt van de BuurtWhatsApp. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 256 personen deelnemen. OOst Gelre is opgedeeld in wijken. Deze wijkindeling kun je vinden onder het tabblad Wijkindeling.

3. WhatsApp is een burgerinitiatief

Het initiatief komt dus uit de buurt. De gemeente en de politie zijn geen trekker en zitten ook niet in de BuurtWhatsApp. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

4. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR-volgorde

SAAR betekent het volgende:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen)
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon

De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (‘zaak stuk maken’). Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s!

5. Verdachte situaties/heterdaad

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, te melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Bel je 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp? Laat dit dan aan de groep weten zodat niet iedereen 112 belt.

BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. Je kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op je eigen veiligheid.

6. Let op het taalgebruik

Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

7. Speel geen eigen rechter

Hou je altijd aan de geldende regels en wetten.

8. Delen van foto’s

Het versturen van foto’s van een verdachte mag alleen als dit nodig is voor het verstrekken van een signalement. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. 

Denk bij voertuigen aan het noteren van kleur, het merk, het type en het kenteken.

9. Geen overbodige berichten

Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Gebruik BuurtWhatsApp dus alleen als alarmsysteem. Dus ook geen berichten als "Ik ben m'n kat kwijt".