Buurt praat openhartig over opvang statushouders Kievitstraat

22 februari 2023
Nieuws

Bewoners van De Kievit krijgen Nederlandse taalles.

“Fijn dat jullie hiervoor tijd vrijmaken. Laten we afspreken dat we in deze groep over alles mogen praten. Positief en negatief.” Wethouder Bart Porskamp verwelkomt de 8 leden van de klankbordgroep bij hun tweede bijeenkomst. Dat zijn buurtbewoners van De Kievit, een tijdelijke opvang voor statushouders aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde. Samen met locatiemanager Sandra Nijland praat Bart Porskamp de buurt bij over wat er speelt op en om de locatie. De buren kunnen vrijuit vragen stellen en opmerkingen maken. Zij zullen op hun beurt weer verslag doen aan de andere bewoners van hun straat.

De leden van de klankbordgroep zijn erg te spreken over dit contact. Toen de eerste bewoners eind november aankwamen, hadden ze veel vragen. Wat kunnen we verwachten? Wat voor een mensen zijn het? Wie is ons aanspreekpunt? Bij een informatieavond in november konden buurtbewoners zich opgeven voor de klankbordgroep. De eerste bijeenkomst was in januari, toen de eerste bewoners er zo’n 6 weken woonden. Afgelopen week was de groep opnieuw bij elkaar.

Buurt merkt er weinig van

Op dit moment wonen er 105 mensen in De Kievit. De statushouders komen uit Nicaragua, Jemen, Syrië, Turkije, Irak en Somalië. Het gaat om gezinnen, stelletjes en mensen die hier alleen zijn gekomen. De buurt merkt eigenlijk maar weinig van de bewoners. De ingang verplaatste naar de achterkant van het gebouw. Wat je ziet zijn vooral de kinderen die op de fiets naar school gaan. Vrijwilligers uit Lichtenvoorde geven aan de volwassenen taalles, fietsles of spelen met de kinderen.

Statushouders vertrekken half augustus uit De Kievit

In de afgelopen weken hebben 21 statushouders, waaronder enkele gezinnen, een woning toegewezen gekregen. Ze komen in één van de 4 gemeenten terecht die hier samenwerken: Aalten, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Half augustus vertrekken de laatste bewoners, want op 1 september heeft Azora het pand weer nodig als tijdelijk verzorgingstehuis. In april gaat de klankbordgroep op bezoek in De Kievit om nu niet over maar met mét de bewoners te praten.