Burgemeester is vernielingen door hangjeugd zat. “Chillen mag, maar slopen niet.”
De gemeente is de vernielingen in Groenlo zat en zet zich volop in om dit een halt toe te roepen. De schade en kosten blijven oplopen en indien er geen daders gevonden worden, kost dit onze gemeenschap veel geld. Dit is onacceptabel, aldus burgemeester Annette Bronsvoort.
Zo zijn er de afgelopen nacht hakenkruizen gespoten op het wegdek bij de Halve Maan in Groenlo. Burgemeester Bronsvoort: “Dit zijn kwetsende, onacceptabele en buitengewoon smakeloze bekladdingen”. Om die reden hebben we vanochtend direct opdracht gegeven om de hakenkruizen te verwijderen en het wegdek schoon te maken.
Daarnaast zijn ook diverse prullenbakken vernield met vuurwerk en beklad met graffiti. Burgemeester Bronsvoort: “Op dit moment zijn we de schade in beeld aan het brengen, maar naast deze schade zorgt het ook voor veel overlast. Genoeg redenen om de aankomende tijd extra te investeren in toezicht en handhaving en hiermee de pakkans van daders te vergroten. De schade wordt dan op hen verhaald.”
Burgemeester Bronsvoort: “Ook wil ik me richten tot de ouders van onze jeugd. Ga met uw kind in gesprek en vraag of zij iets gehoord hebben over de bekladdingen en vernielingen. Wijs uw kinderen op de gevolgen van deze daden voor zichzelf maar breng ook de impact van deze vernielingen op onze inwoners onder de aandacht. We hebben ook u nodig om deze problematiek aan te pakken”.
Als gemeente doen we er alles aan om de hardnekkige vernielingen, die al langer spelen, te voorkomen en aan te pakken. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de voorbereidingen van jongerenontmoetingsplaatsen (JOP) in volle gang. Door de JOP verwachten we de overlast te verminderen, mede door goed toezicht vanuit politie, boa’s en begeleiding van jongerenwerk. We doen ons uiterste best om de JOP begin 2024 te plaatsen in Groenlo en ook in Lichtenvoorde.
Tot slot: als gemeente zorgen we ervoor dat de schade wordt hersteld. We doen zeker ook aangifte. Als er een dader wordt aangehouden, gaan we de schade verhalen. De burgemeester doet om die reden dan ook een dringende oproep: “Inwoners die meer weten, meld je. Nog beter: meld jezelf als je hierbij betrokken was. Dat is pas stoer.”
Mensen die meer weten over de vernielingen of de graffiti kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Je kunt online melden via www.meldmisdaadanoniem.nl/anoniem-melden” of via het lokaal Meldpunt Verdachte Situaties: www.oostgelre.nl/meldverdacht