Burgemeester Bronsvoort sluit aan bij bijzondere lunch op Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023
Nieuws

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Het Alzheimer trefpunt heeft vandaag een lunch georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Juist om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en hen te laten merken dat wat zij doen, ontzettend gewaardeerd wordt. Zeven restaurants in Oost Gelre hebben vandaag belangeloos een lunch verzorgd voor deze mensen.

In Oost Gelre helpen en steunen we elkaar

Burgemeester Annette Bronsvoort sloot vanmiddag voor de lunch aan bij De Koppelpaarden in Lichtenvoorde. “Het is een ontzettend mooie manier om invulling te geven aan Wereld Alzheimer Dag als dementievriendelijke gemeente. Mantelzorgers zijn zelf heel veel aan het zorgen, en het is fijn dat er vanmiddag voor hen en hun naasten werd gezorgd. De lunches en de bloemen werden allemaal gesponsord. Vanmiddag bleek wederom dat we elkaar in Oost Gelre helpen en steunen, en daar ben ik trots op als burgemeester.”

Wat is dementie?

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Daardoor kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om zich aankleden, het bereiden van voedsel, de correcte inname van medicatie of het betalen van rekeningen.

Wist u dat:

  • Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is?        
  • mantelzorgers gemiddeld 39 uur per week voor hun naaste zorgen?
  • mensen met dementie gemiddeld 6,5 jaar leven met deze ziekte?

Mantelzorgwaardering in Oost Gelre

Wij vinden het werk van mantelzorgers belangrijk en willen die inzet waarderen. Dat doen we met een cadeaukaart en een leuke activiteit rond de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg (10 november). Bent u mantelzorger in Oost Gelre? Dan kunt u zich aanmelden voor mantelzorgwaardering tot 17 oktober via Samen in Oost Gelre. Volgende week leest u er ook meer over op onze gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids.