Bijschrijving oorlogsslachtoffers bij monument 

21 februari 2024
Nieuws

Wethouder Arjen Schutten en voorzitter Frits van Lochem van de oudheidkundige vereniging leggen bloemen bij de plaquette.

Op vrijdag 16 februari is een plaquette onthuld bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Twee namen van de broers Johan en Anton Schulte uit Lichtenvoorde zijn bijgeschreven als slachtoffers van het oorlogsgeweld.  

Geschiedenis van broers 

Johan en Anton Schulte zijn in Lichtenvoorde geboren en opgegroeid. Hun moeder Johanna te Veele kwam uit Zieuwent en hun vader Frans Schulte kwam uit Duitsland. Omdat de broers ook de Duitse nationaliteit hadden, riep de Duitse krijgsdienst ze in de oorlog op.  

Overleden in oorlog 

Anton overleed in 1945 op 19-jarige leeftijd aan bloedvergiftiging, nadat hij zwaargewond raakte toen een mijn ontplofte. Hij ligt begraven in het Duitse Aurich-Plaggenburg. Van Johan is bekend dat hij omgekomen is, maar het is niet duidelijk hoe en waar.  

Ook Lichtenvoordse slachtoffers 

De namen van Johan en Antoon Schulte stonden tot dusverre niet vermeld bij het oorlogsmonument. Hun verhaal was niet in brede kring bekend. Maar toch waren ook zij Lichtenvoordse slachtoffers van het oorlogsgeweld. En daarom staan óók hun namen bij het monument.