Bestrijden eikenprocessierups in gemeentelijke bomen

01 mei 2023
Nieuws
Eikenprocessierups op tak

De haren van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen.

In de maanden mei, juni en juli leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom bestrijden we deze rupsen. Dat doen we alleen in gemeentelijke bomen, op locaties waar vaak veel mensen zijn. En waar het mag volgens de Wet natuurbescherming.

Preventieve bestrijding

Half mei starten we met het preventief bestrijden van de rups. Dat doen we met een biologisch bacteriepreparaat. We bestrijden alleen op plekken waar vaak veel mensen zijn. Zoals bij scholen, parken, speelplekken en drukke voet- en fietspaden. Op sommige plekken mogen we niet preventief bestrijden. Bijvoorbeeld op plekken waar belangrijke vlinderpopulaties zijn. Die zijn beschermd vanuit de Wet natuurbescherming. Dit jaar zijn er meer plekken met vlinderpopulaties dan vorig jaar. Op https://bit.ly/eikenprocessierups2023 ziet u welke gemeentelijke bomen we preventief behandelen.

Natuurlijke vijanden aantrekken

Ook natuurlijke vijanden van de rups kunnen helpen bij het voorkomen van overlast door de eikenprocessierups. Natuurlijke vijanden zijn dieren die graag een rups eten. Denk aan mezen, sluipwespen en gaasvliegen. We doen ons best om van Oost Gelre een plek te maken waar de natuurlijke vijanden graag leven. Bijvoorbeeld door het ophangen van nestkasten. En door het planten van veel verschillende, inheemse meerjarige planten, kruiden en bomen. Ook maaien we minder. Zo hopen we dat we uiteindelijk minder of geen bestrijdingsmiddelen meer hoeven te gebruiken.

Bestrijding bij overlast: wegzuigen van nesten

Ondanks de bestrijding van jonge rupsen kunnen we niet alles tegenhouden. Als de rups ouder is, laten we op plekken met veel overlast de nesten wegzuigen uit de bomen. Daarvoor huren we een deskundig bedrijf in. Plekken waar veel mensen zijn of langskomen, krijgen voorrang.

Nesten melden via de kaart op onze website

Heeft u overlast van eikenprocessierupsen in gemeentebomen? Dan kunt u dat melden via deze kaart. Op deze kaart ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen, parken, bij scholen, enzovoorts. Bomen in bosgebieden staan er niet op.

We werken met een stoplichtensysteem

Dat gaat heel makkelijk:

  • Rood: het nest in de boom is bekend. U hoeft geen melding te doen. We gaan kijken.
  • Oranje: het nest in de boom is bekend. Wij hebben de locatie bekeken. We laten het nest opruimen.
  • Groen: wij hebben nog geen melding over deze boom gekregen. Heeft u in deze boom een nest gezien? Dan kunt u de boom aanklikken. Deze boom kleurt daarna rood.

Bomen op eigen terrein

Ziet u eikenprocessierupsen in eiken in uw eigen tuin of op uw terrein? Bestrijd de rupsen dan niet zelf. Hierdoor kunnen brandharen van de rups zich verspreiden en kunt u gezondheidsklachten krijgen. Huur altijd een gespecialiseerd bedrijf in om ze te bestrijden.

Vragen of meer informatie?

Neem gerust contact op met de afdeling Omgeving. Dat kan telefonisch via (0544) 39 35 35. Of via e-mail: gemeente@oostgelre.nl.

Bestrijding eikenprocessierups in het kort:

  • We bestrijden alleen in gemeentelijke bomen.

  • Voor particuliere bomen is de eigenaar / bewoner verantwoordelijk.

Preventieve bestrijding

  • Bestrijding met biologisch bacteriepreparaat

  • Bestrijding in vooraf vastgestelde gebieden

  • Aanplanten gevarieerde beplanting en bomen

Bestrijding bij overlast

  • Wegzuigen nesten

  • Melden nesten via interactieve kaart die u vanaf 22 mei op onze website vindt.