Beëindiging opvanglocatie ’t Zwaantje in Lichtenvoorde

20 september 2023
Nieuws

Sinds april heeft ongeveer de helft van de jongeren van de IND een status gekregen en mogen zij 5 jaar in Nederland blijven. Zij wachten op plaatsing op een vaste woonplek ergens in Nederland. De komende weken of maanden krijgen naar verwachting ook de andere jongeren bericht over hun statusaanvraag. Als aan hen status wordt toegekend, stromen ook zij uit naar een woonomgeving in Nederland. Al met al kan dit proces nog wel een paar maanden duren.

Beëindiging opvanglocatie

Wethouder Bart Porskamp: “Het gaat naar verwachting nog een paar weken tot maanden duren voordat alle jongeren vanuit ’t Zwaantje zijn uitgestroomd naar een andere woonomgeving. Het COA heeft een verzoek ingediend tot verlenging van de tijdelijke opvang voor een halfjaar. Het college heeft besloten om daar aan mee te werken, maar uitsluitend met de bepalingen dat het alleen deze groep jongeren betreft, er geen jongeren bijgeplaatst mogen worden en de jongeren binnen een halfjaar uitstromen.”
Het toekennen van een status en het verhuizen van jongeren naar een andere woonomgeving is afhankelijk van de IND (status) en het beschikbaar zijn van woningen en/of opvangadressen.

Goed contact met de buurt

Vanaf 1 april is er éénmaal per maand een goed contact met de klankbordgroep vanuit de buurt. De gemeente stelt dit erg op prijs. De tijd dat de locatie nog open is, gaat de gemeente graag door met de gesprekken.

Andere opvanglocatie

Over uiterlijk een halfjaar, 1 april 2024, sluiten we deze opvanglocatie. De gemeente zet in op het vinden van een andere locatie voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen.